02 maart 2022

Veel burgemeestersvacatures op komst

Op 20 januari is Pieter Paans geïnstalleerd als burgemeester van de Krimpenerwaard. Daarmee komt het aantal burgemeesters van CDA-huize in Zuid-Holland op 19 (waaronder 1 waarnemer) van de in totaal 52 burgemeesters. De VVD volgt als tweede met 13 burgemeesters.

Rond de gemeenteraadsverkiezingen worden weinig burgemeestersvacatures opengesteld, maar in de loop van dit jaar en de eerste helft van volgend jaar zullen er heel wat volgen. In Zuid-Holland zijn dat (voor zover nu bekend): Barendrecht, Bodegraven-Reeuwijk, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Papendrecht, Ridderkerk, Rijswijk, Voorne aan Zee en de Hoeksche Waard (2023).

Het zou mooi zijn als in enkele van deze gemeenten een CDA-burgemeester zou komen of blijven. Daarom zijn de CDA-burgemeestersscouts nu al op zoek naar mogelijke kandidaten.

Het CDA heeft in alle provincies één of meer burgemeesterscouts, ook wel aangeduid als burgemeestercontactpersonen. In Zuid-Holland zijn dat Dienke Dekker uit Wassenaar en Peter van Loo uit Heinenoord. Zij zoeken naar CDA’ers, die geschikt zijn om ergens burgemeester te worden en wijzen goede kandidaten op vacatures die bij hen passen. Zo nodig begeleiden ze hen ook voor en soms tijdens het sollicitatieproces. Regelmatig melden kandidaten zich uit eigen beweging om te klankborden over de mogelijkheden, de do’s en de don’ts. Als u belangstelling heeft of vragen, kunt u mailen naar [email protected] of [email protected].

Sollicitaties door goede kandidaten zijn een eerste vereiste om kans te maken op de benoeming van een kandidaat van CDA-huize. Het is belangrijk de profielschets goed te lezen, delen van raadsvergaderingen te bekijken, achtergrondinformatie te hebben over wat er in een gemeente speelt en ter plekke te gaan kijken. Ook een goede presentatie bij een vertrouwenscommissie is onmisbaar. Lukraak solliciteren is meestal niet succesvol. Voor degenen die nog geen burgemeester is het lopen van stages bij een zittende burgemeester onderdeel van een goede voorbereiding op een sollicitatie.. 

De beide burgemeestersscouts maken ook deel uit van de HRM-commissie van CDA Zuid-Holland. Sinds kort is Relus Breeuwsma daar voorzitter van. Andere leden zijn Jan Heijkoop, Govert Veldhuijzen, Wim van de Camp, Arjen Kraijo, Adri Bom, Bastiaan Verweij en de twee scouts en Felix Stam als secretaris. De HRM-commissie is op initiatief van het bestuur van het CDA Zuid-Holland ingesteld en heeft de volgende opdracht:

  • scouten van talentvolle leden die voor diverse (politieke) posities op korte en langere termijn in aanmerking kunnen komen
  • stimuleren van ontwikkeling van talentvolle leden
  • beheren 'kaartenbak' met beschikbare leden voor diverse (politieke) functies
  • fungeren als vertrouwenspersoon in voorkomende situaties

De commissie vervult haar taken in vertrouwen, met persoonsgegevens wordt discreet omgegaan. Het e-mailadres is:[email protected]

Peter van Loo

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.