04 november 2022

Werkbezoek geeft Statenleden inzage in innovatieve oplossingen stikstofaanpak

Afgelopen vrijdag waren leden van het CDA Zuid-Holland uitgenodigd om een kijkje te nemen bij de Lely Campus te Maassluis. Het internationale familiebedrijf is gespecialiseerd in innovaties en managementsystemen in de agrarische sector en heeft als doel het leven van veehouders aangenamer te maken met innovatieve oplossingen en gerichte services. 

Tijdens het bezoek gaf CEO André van Troost uitleg over de geschiedenis van het bedrijf en zoomde vervolgens in op de huidige ontwikkelingen. Het innovatieve bedrijf is vooral bekend van de melkrobot. Door de actuele stikstofproblematiek staat de meest recente innovatie, te weten de Lely Sphere, momenteel in de aandacht. Deze toepassing scheidt in de stal de urine en faeces van de koe, waardoor er tot wel 70% minder ammoniakuitstoot ontstaat. Naast veel vragen over de toepassing van dit product, was er tevens aandacht voor de actuele situatie en vraagstukken rondom de landbouw. 

Onder de geïnteresseerden waren ook Statenlid Jaco Kastelijn en kandidaat-Statenlid Tea Both aanwezig. “Het was een bijzonder interessant bezoek met dank aan Frits Zwinkels voor de organisatie”, aldus Both.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.