12 december 2018

Samen met Kerst: Mooie initiatieven verdienen een kerststol

CDA Zuidplas: ‘Kerst vier je samen!’

Het vieren van Kerst betekent voor veel mensen gezelligheid, samenzijn met familie, warmte en een mooie sfeer. Maar dit geldt helaas niet voor iedereen. Het aantal eenzame mensen in Nederland stijgt en juist tijdens de feestdagen is dat extra pijnlijk.

In Zuidplas vraagt het CDA al geruime tijd aandacht voor de eenzaamheidsproblematiek. ‘Zonder dat we er cijfers aan kunnen hangen weten we dat er ook in onze gemeente inwoners zijn die zich eenzaam voelen. Dat gaat om ouderen maar steeds vaker zijn het alleenstaande ouders die zich verloren voelen. Het kan juist heel zwaar zijn om er tijdens de feestdagen alleen voor te staan.’ Zegt fractievoorzitter Tinet de Jonge. De problematiek is helaas niet zichtbaar, niet in de reële wereld en niet op Facebook, Twitter of Instagram.

Veel mensen en maatschappelijke organisaties zijn zich gelukkig bewust van de voor sommigen moeilijke decembermaand. Overal in het land zijn tijdens de Kerst initiatieven om de eenzaamheid te bestrijden. Speciaal voor de kerstdagen hebben de fracties van verschillende CDA afdelingen in het land de handen ineengeslagen om op een positieve manier mensen meer betekenis te laten geven aan Kerst en een eenzame bekende, vriend of buurman uit te nodigen. Op 6 december lanceerden zij de website: Kerstvierjenietalleen.nl

Mensen die iemand thuis uitnodigen met Kerst en dit aanmelden op de site, krijgen een kerststol. De drie mooiste initiatieven ontvangen een gourmetpakket voor 8 personen. De initiatiefnemers geven aan: “Kerst is niet alleen een feest van gezelligheid en eten, maar ook van naastenliefde en samenzijn. Maar omdat dat niet meer vanzelfsprekend is in onze geïndividualiseerde samenleving, willen we er op een positieve manier aandacht voor vragen. Nodig een ander uit, dan bezorgen wij een kerststol!”

De initiatiefnemers zijn voornemens ook op andere momenten in het jaar aandacht te (blijven) vragen voor eenzaamheid in onze samenleving. Dit alles onder het motto: Samen tegen eenzaamheid. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.