07 mei 2019

CDA: Rem de Europese invloed op Nederlandse pensioenen

Nederlandse pensioenen moeten onze eigen verantwoordelijkheid blijven. Dat stelt internationaal ondernemer en CDA-kandidaat Theo Alkemade. Daarom roept het CDA op om de invloed van de Europese Unie op de Nederlandse pensioenen af te remmen.

 Invloed van Europa

Europa heeft bijzonder veel invloed in ons pensioenstelsel. De EU stelt de richtlijnen voor pensioenfondsen op en de Europese Centrale Bank bepaalt de rentestand. “Dit heeft allemaal gevolgen voor onze werkenden en onze gepensioneerden” stelt Alkemade. Pensioenfondsen staan onder druk en kunnen daardoor de pensioenen niet indexeren. “De inkomsten groeien dus voor gepensioneerden gewoon niet mee met de economie” aldus Alkemade. Tegelijk moeten pensioenfondsen een torenhoge premie vragen voor de werkenden, dus ook werkgevers en werknemers worden geraakt.

Een Europees pensioenstelsel?

“Er wordt al jaren gesproken over nog meer Europese pensioenregels. Dat zou al helemaal nadelig zijn voor onze pensioenen” stelt Alkemade. Het Nederlandse pensioenstelsel behoort tot de beste van de wereld. Ongeveer 60% van al het pensioengeld binnen de Eurozone komt uit Nederland[1]. Alkemade: “Nederland heeft er belang bij dat er niet meer Europese regels voor onze pensioenen komen”.

Lokale gevolgen

“Lokaal zien wij de gevolgen. Iedereen met een aanvullend pensioen bovenop de AOW is de dupe van het Europese beleid, maar ook werknemers die hoge pensioenpremies betalen” geeft Tinet de Jonge aan. De invloed van Europese wetgeving is vaak onduidelijk, maar wordt steeds groter. “Als lokale CDA-afdeling blijven wij dit signaal geven. Het is fijn dat er op Europees niveau aandacht hiervoor blijft. Dat is echt nodig” aldus Tinet.

[1] Zie: https://www.nrc.nl/nieuws/2016/07/24/van-al-het-europese-pensioengeld-komt-60-procent-uit-nederland-3309558-a1513147

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.