16 maart 2019

Tinet de Jonge interviewt: ‘Die geinige man op jullie verkiezingsborden’

‘Tinet, waarom sta jij op de lijst voor de provinciale staten verkiezingen?’ Een vraag die ik de laatste tijd met grote regelmaat krijg. Daar heb ik wel een antwoord op. Niet omdat ik per se met mijn billen op het pluche van de provincie wil zitten. Wél omdat ik het belangrijk vindt dat de provincie weet wat er in de gemeentes leeft. In mijn geval, dat de provincie weet wat wij als Zuidplas, als Moordrecht, Nieuwerkerk, Zevenhuizen en Moerkapelle, belangrijk vinden. Juist de kennis die we onderling kunnen delen en de oprechte wederzijdse interesse, maken dat we dat CDA in de provincie en de lokale CDA elkaar kunnen versterken. Dus ik vind het hartstikke gaaf als er veel mensen op mij, in de vorm van het lokale CDA stemmen!

‘Oke, maar waarom hangt jouw poster dan niet op ‘onze’ borden? We zien er nu zo’n geinige man op hangen.’

Kijk, dat is een mooie vraag. Mocht ik de voorkeursstemmen krijgen dan zal ik mijn #Nieuwerkerk #Zevenhuizen #Moordrecht #Moerkapelle stem zeker laten gelden in de provincie. Dus stem vooral CDA nummer #26 of voor de waterschappen CDA nummer #14.  Maar 5000 is best wel heel veel. Daarom kijken we als CDA Zuidplas ook naar een kandidaat waarvan wij geloven dat hij of zij zich in wil zetten voor de belangen van Zuidplas in de provincie. Danny de Vries is een betrokken ‘mensen mens.’

Hier een kort interview met die ‘geinige man.’ Dan weten jullie ook wie die man is die jullie dagelijks tegenkomen op onze verkiezingsborden tegenkomen. De eerste vraag aan hem is dan ook: Danny, wie ben je?

"Allereerst is het grappig om getypeerd te worden als ‘geinige man’. Maar bovenal is het een eer om, naast Rotterdam, ook op de verkiezingsborden in Zuidplas te hangen. Op zich past de eerder gemaakte opmerking wel bij mij. Mijn drijfveer is namelijk om het maximale uit het leven te halen. Als ondernemer, maar ook als vrijwilliger. Misschien straalt de verkiezingsposter dat wel uit?"

"Het is allemaal begonnen met de vuurwerkramp in Enschede. Ik was toen journalist bij de regionale omroep RTV Oost en maakte de televisie-beelden van deze ramp. Deze beelden gingen de wereld over. Het veranderde mijn blik op het leven en zorgde ervoor dat ik in de jaren erna op allerlei niveau’s heel erg actief werd. Achttien jaar later zorgde mijn vrienden ervoor dat ik benoemd werd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Een heel grote eer. Als ondernemer ben ik werkzaam als reputatie-strateeg en lobbyist voor mijn eigen adviesbureau op het gebied van strategie, reputatie en lobby. Ik heb Toegepaste Communicatiewetenschap, met risico- en crisiscommunicatie als specialiteit gestudeerd."

"Hoe dan ook: diezelfde vuurwerkramp zorgt er nu ook voor dat ik op de lijst voor Provinciale Staten sta. Ik heb namelijk in de jaren na de ramp altijd gezegd dat ik ‘het roer’ om wilde gooien als ik 45 jaar zou zijn. Dat was afgelopen januari het geval. Als betrokken Rotterdamse ondernemer sta ik voor een innovatieve, duurzame en bereikbare provincie Zuid-Holland. Waar ondernemers volop de ruimte krijgen om te ondernemen en waar de veiligheid en gezondheid van de inwoners voorop staat. Een 'menselijke' provincie, waar je kunt zijn wie je bent en waar omzien naar elkaar merkbaar voelbaar is."

"Door de vuurwerkramp heb ik met eigen ogen gezien wat er kan gebeuren als de veiligheid bij een bedrijf niet goed geregeld is. Ik heb hier dus zeker oog voor. De provincie heeft hierin bovendien een belangrijke rol. Maar dat geldt ook voor het aanjagen van de regionale economie. Welvaart en welzijn door werk. Daar sta ik als CDA-er ook voor! Neem als voorbeeld de agrarische sector. Een innoverende bedrijfstak met veel werkgelegenheid. Ondernemers zorgen voor werk en innovatie. Maar zijn ook belangrijk voor de levendigheid in bijvoorbeeld de dorpen. Zelf ben ik opgegroeid in de gemeente Haarlemmermeer. Qua ruimtelijke ordening min of meer hetzelfde ‘gevoel’ als in Zuidplas. Een groene agrarische gemeente, met veel economische activiteiten en ook veel dorpen. Opgroeien in een dorp vond ik heerlijk. Overzichtelijk, nabuurschap en veel verenigingsleven en activiteiten. Dat moeten we blijven koesteren. Ook in Zuidplas."

"Wat mij opvalt is dat veel tegenwoordig draait om zenden in plaats van luisteren. Mensen worden allemaal snel boos op elkaar en draaien direct hun eigen mening af. Als ondernemer heb ik vooral geleerd te luisteren. In gesprek blijven met elkaar. Omzien naar elkaar houdt namelijk ook in dat we met elkaar voor welvaart en welzijn moeten zorgen. Ofwel: praat met elkaar, probeer elkaar te begrijpen. Sluit elkaar niet uit. Bovendien is het belangrijk dat politici vooral goed luisteren naar wat er speelt in onze samenleving."

"De provincie gaat over een reeks van belangrijke onderwerpen zoals veiligheid, ruimte, verkeer en vervoer, economie, klimaat en samenleving. In die discussies is het goed om een geluid uit onze regio te laten horen. Oog te hebben voor wat er speelt in de stad én de regio. Ofwel: ik wil zeker het geluid van Zuidplas laten horen in Zuid-Holland. De daadkracht en de ‘mouwen opstropen’ mentaliteit van deze regio spreken mij erg aan. Dat is dus wat de inwoners van Zuidplas van mij kunnen verwachten. Maar dan wel met elkaar. Samen kunnen we immers meer. Dus als het aan mij ligt ben ik in de toekomst vaker in Zuidplas te vinden. Totdat Tinet ‘gek’ van mij wordt…"

Meer weten? www.dannydevries.nl

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.