Vertel eens iets over de gemeente Ermelo
Ik ben opgegroeid in Ermelo, een mooie gemeente met veel groen en rust waar je op de fiets overal naartoe kunt. Ik heb echt een huiskamergevoel in Ermelo. Je kan altijd rekenen op je buren en mede inwoners, waar ik veel waarde aan hecht. Ermelo kent ook vele evenementen. Zoals op de dinsdagen in de zomer gezellige braderieën, feestjes rondom het Oktoberfest en koningsdag.  Wij zijn een christelijke gemeente, op zondag zijn de winkels dicht.

Wat is jouw lievelingsplek in Ermelo?
In het algemeen, de natuur in Ermelo. We hebben prachtige plekken. Ik vind het heerlijk om door Ermelo en de natuur heen te wandelen. Lekker alleen. Kom je iemand tegen, dan maak ik even een babbeltje. 

Het is een partij voor echt iedereen, je mag zelf je eigen identiteit zijn. De kernwaarden gaan ook goed samen met mijn geloofsovertuiging, het hindoeïsme.

Hoe ben jij bij het CDA betrokken geraakt?
Vanaf 2016 zat ik in de jongerenraad van Ermelo. Afgelopen jaar – tot de beeidiging als raadslid - ben ik daar voorzitter van geweest. De Ermelose jongerenraad geeft advies aan het college van B&W. Op de dag van de democratie 15 september 2017 ging ik speeddaten met raadsleden. Zo sprak verschillende partijen, waaronder ook het CDA. Daarnaast kwam het CDA ook vaak langs bij de Ermelose jongerenraad. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 zag ik het CDA overal. Een CDA Ermelo winkel in de winkelstraat, CDA fietsen door het dorp, appels met een cda sticker, een CDA krant. Het CDA is ook erg op jongeren, dat sprak mij heel erg aan. Tijdens de verkiezingen bezocht ik de debatten. Uiteindelijk heb ik mij verdiept in de partij en voelde ik mij het beste bij de standpunten van het CDA. Zo kreeg het CDA mijn stem. Uiteindelijk werd ik lid van het CDJA Ermelo en begon het balletje te rollen.

Waarom het CDA?
Het is een partij voor echt iedereen, je mag zelf je eigen identiteit zijn. De kernwaarden gaan ook goed samen met mijn geloofsovertuiging, het hindoeïsme. Zelf werk ik ook in de zorg en daar zet het CDA zich ook op in.

Welke van de vier kernwaarden spreekt jou het meest aan?
Solidariteit, ik ben niet van het individualisme. Vooral in deze tijd, met de huidige crises zoals met de woningnood inflatie, armoede en in de zorg, is het belangrijk om elkaar te helpen en steunen. Omzien naar elkaar vind ik erg belangrijk. Ook dit komt weer terug in mijn werk in de zorg.

Waarom heb je de keuze gemaakt om verkiesbaar te stellen?
Ik zette mij al jaren in voor het CDJA, de jongerenraad en vrijwilligerswerk. Voorafgaand werd mijn naam waarschijnlijk daarom genoemd binnen de commissie. Zo werd ik gevraagd om op gesprek te komen voor een plek. Ik ging de sollicitatie aan en zou wel zien waar het zou eindigen. Ik vond het spannend, maar zag een kans om mij te kunnen ontwikkelen. Spijt heb ik nog steeds niet van deze sollicitatie. Ik ben met meer dan 200 voorkeurstemmen gekozen, en dat geeft mij motivatie om me in te zetten voor het CDA. Ik ben dan ook dankbaar voor het vertrouwen en het feit dat ik Ermelo mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. 

Wat kun je vertellen over je eerste paar maanden als raadslid?
Voorafgaand aan de verkiezingen, werd de top 10 van de lijst al wekelijks met een onboarding bijgepraat met informatie onder andere over het raadslid zijn en deden we aan teambuilding om tot een echt team te komen. Volgens de vertrouwenscommissie had ik op plek 7 gestaan, maar door de lokale CDA leden kwam ik op plek 5 terecht. Met de voorkeursstemmen eindigde ik achter de lijsttrekker. Nadat ik beëdigd werd als raadslid hadden we een weekend met de andere raadsleden, fractievertegenwoordigers en het college van Ermelo. Een weekend met informatie, eten, teambuilding en workshops. Met vragen kan ik altijd terecht bij de griffie, de fractie en het college. De begeleiding was heel fijn. Daarentegen neemt het lezen van de stukken erg veel tijd in, vooral het begrijpen van de stukken is lastig. Ik ben nu ook minder flexibel. Het leuke is dat ik nu meer van Ermelo weet, als in het beleid en hoe het in elkaar steekt. De inwoners lezen nieuws in de krant of horen het van een ander. Nu zit ik er middenin. Op werkbezoek gaan is ook heel leuk en interessant, je gaat in gesprek met mensen over actuele onderwerpen. Nu voel ik mij meer betrokken.

Wat wil jij deze raadsperiode bereiken?
Ik wil mijzelf ontwikkelen binnen het sociale domein, sport kunst en cultuur. Voor de volgende generatie wil ik de juiste keuzes maken, om zo de wereld beter achter te laten. Iedere keuze die je maakt heeft gevolgen voor de toekomst. Ook ben ik de jongere in de gemeenteraad, mijn stem en die van andere jongeren wil ik vertegenwoordigen.

Welke problemen spelen voor jongeren in Ermelo en wat zie jij hiervoor als oplossing?
Natuurlijk de volkshuisvesting. Wat het zou oplossen zijn van die grote Dubai appartementencomplexen bouwen. Maar dat gaat nooit gebeuren. In Ermelo is drie hoog de maximale hoogte. Uitbreiden gaat ook lastig door De Veluwe, een Natura 2000 gebied. Daarnaast is een goede doorstroom in de huisvesting belangrijk. Je ziet nu dat veel ouderen, alleen, in een groot huis wonen.

Hoe zoek jij het contact op met de inwoner en hoe ervaar je dat?
Als CDA team doen wij aan canvassen. Niet alleen met de gemeenteraadsverkiezingen, maar dit doen wij jaarlijks. Je gaat langs de deuren om te horen wat speelt of waar mensen tegenaan lopen. Dat is wel spannend, de een hoeft er niks van te weten of zijn teleurgesteld in de politiek. Maar het is ook wel eens gebeurd dat je een kopje thee binnen komt drinken. Ook staan wij op de jaarlijkse markten, zoals de kerst- of paasmarkt. Werkbezoeken gebeuren natuurlijk ook en bij evenementen in Ermelo is iemand van onze CDA afdeling aanwezig.

Hoe staat het sociaal domein in jouw gemeente ervoor?
Ik vind dat het sociaal domein in mijn gemeente goed geregeld is. We hebben inloophuizen voor (eenzame) ouderen, een welzijnsstichting waar je terecht kan voor vrijwilligerswerk, mantelzorgers en ondersteuning voor oa taal. In Ermelo worden ook inloopochtenden georganiseerd voor bijvoorbeeld (jonge) ouders. Daarnaast hebben wij verschillende zorginstellingen voor onder andere slechtziende, gehandicapten, ouderen (PG, somatische afdelingen) en geestelijke gezondheidszorg.

Er is momenteel een laag vertrouwen in de politiek. Hoe kunnen we het vertrouwen in de politiek herstellen?
Er mag wel met meer eerlijkheid politiek bedreven worden. Er worden wel eens dingen gezegd die niet waargemaakt kunnen worden, door bijvoorbeeld wetten. Als er iets niet kan, draai er dan niet om heen. Tijdens campagnetijd zijn wel eens partijen die dingen beloven die ze achteraf, door de uitslag, niet kunnen waarmaken. Dat moet dan ook kenbaar gemaakt worden. Eerlijkheid vind ik dus voorop staan. En als je een fout maakt, geef dat dan toe. Zelf probeer ik een steentje bij te dragen, ik bedrijf politiek uit de oprechtheid.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.