CDA Brabant
14 november 2020

Blog uit de Staten: Provincie moet meer inzetten op goede woningen in kleine kernen

 

Afgelopen vrijdag stelde de Provinciale Staten de begroting 2021 vast. Naast de vele aandacht voor het op de rit krijgen van de provinciale financiën focuste onze CDA-fractie via twee uitgebreide moties vooral op de leefbaarheidsproblematiek in onze provincie.

Leegstaande boerderijen

Specifiek hebben we ons gericht op de kansen voor woningbouw in kleinere kernen. We zien namelijk dat maatschappelijke ontwikkelingen in onder andere de landbouw en de zorg resulteren in nieuwe kansen voor onze dorpen. Zo zien we dat steeds meer boerderijen de komende jaren leeg komen te staan. Deze boerderijen zijn vaak te groot en te duur voor één nieuwe bewoner. Provinciale regelgeving maakt het echter lastig om deze woningen te splitsen. Daarom hebben we via een motie opgeroepen om woningsplitsing op het platteland makkelijker te maken.

Langer thuis wonende ouderen

Een andere problematiek speelt rondom ouderen die steeds langer thuis wonen. We zien dat door hulpbehoevendheid en te weinig geschikte woningen ouderen soms moeten uitwijken naar een stad of grotere kern in de buurt. Een onwenselijke situatie omdat ze met zo’n verhuizing ook hun sociale netwerk verliezen. De Minister heeft 20 miljoen beschikbaar gesteld om deze problematiek aan te pakken. Met dat geld kunnen bijvoorbeeld hofjes en andere collectieve woonvormen mogelijk worden gemaakt. Tijd dus om ook als provincie aan te haken en met maatschappelijke partners als KBO en VKK Brabantse acties op te stellen.

Corona en de trek naar het platteland

Een laatste niet te onderschatten (nieuwe) ontwikkeling is de hernieuwde trek van stad naar platteland. Door de coronacrisis zien we dat mensen weer meer waarde hechten aan ruimte en een eigen tuin. Een ontwikkeling die door thuiswerken ook na corona (deels) zal blijven. We willen daarom snel de recente verhuisbewegingen tussen stedelijke gebieden en platteland in kaart brengen en deze bewegingen de komende tijd blijven volgen. Een grotere vraag naar wonen in dorpen en kleine kernen zou namelijk aanpassing vragen van woningbouwprognoses en afspraken rondom te bouwen woningen met regio’s en gemeenten.

Kortom, het CDA was ook tijdens deze begrotingsbehandeling zeer actief om de leefbaarheid in kleine kernen te verbeteren en het woningtekort in Brabant aan te pakken. De ingediende moties kan je hier en hier vinden.

Vragen of tips? Weet mij te vinden via [email protected]!

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.