30 april 2020

Fractie CDA Brabant neemt coalitieadvies partijbestuur over

‘Alleen samenwerken onder stevige randvoorwaarden’

De Provinciale Statenfractie van CDA Brabant neemt het advies van het CDA-partijbestuur over samenwerking in een coalitie met VVD, FVD en Lokaal Brabant over. Dit advies volgt uit een online ledenraadpleging, waarvan de uitkomst gisteren bekend werd.

Een meerderheid (56%) van de 816 respondenten geeft aan een samenwerking met FvD acceptabel te vinden, terwijl een ander deel van de CDA-achterban hier grote zorgen over heeft en samenwerking niet ziet zitten. In totaal telt CDA Brabant 4.997 leden.

Het provinciaal bestuur adviseert de Provinciale Statenfractie daarom alleen samen te werken onder stevige randvoorwaarden. Die hebben betrekking op de inhoud van het coalitieakkoord, een dialoog met de CDA-leden over het akkoord en de afgesproken principes van samenwerking, en de keuze voor kandidaat-gedeputeerden.

Fractievoorzitter Ankie de Hoon: “Het advies van het bestuur is voor de fractie een belangrijk element bij de coalitievorming. Als fractie nemen wij het advies van het bestuur dan ook één op één over. De randvoorwaarden zijn helder en we zijn ons bewust van de zorgen die er leven bij een deel van onze achterban. Daar gaan we zorgvuldig mee om. Zo zullen we de afgesproken principes van samenwerking nauwgezet bewaken. Ik ben ervan overtuigd dat er een sterk coalitieakkoord ligt en we twee heel goede kandidaat-gedeputeerden hebben klaar staan. Hopelijk kunnen we beide op korte termijn bekend maken, zodat we snel met onze leden in gesprek kunnen.”

Klik op de volgende link om de volledige rapportage over de ledenrapportage in te zien:

Rapportage ledenraadpleging CDA Brabant (29 april 2020).

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.