09 november 2019

Gedeputeerden Marianne van der Sloot en Renze Bergsma dienen ontslag in

Gedeputeerden Marianne van der Sloot en Renze Bergsma hebben aan het einde van de Statenvergadering van 8/9 november jl. per direct hun ontslag ingediend bij Provinciale Staten, het Brabantse provinciebestuur.

Verklaring Marianne van der Sloot

“De stikstofproblematiek heeft ons land en Brabant in zijn greep: de verontruste boeren en bouwers, de politiek als geheel en zeker ook mijn eigen partij, het CDA. Als gedeputeerde ben ik de afgelopen weken geconfronteerd met het grote gat tussen de technische realiteit van het stikstofvraagstuk én wat het met mensen thuis aan de keukentafel doet. In deze roerige tijden zijn grote verschillen ontstaan tussen de opvattingen van mijn fractie en het coalitieakkoord.

Hierdoor kom ik als bestuurder in een tweestrijd tussen mijn partij, het CDA, en de afspraken in het coalitieakkoord. Ik ben bijna 27 jaar CDA-lid. Ik sta achter het programma, de uitgangspunten en de standpunten van het CDA. Maar ik voel me ook gebonden aan de afspraken die we gezamenlijk met de andere coalitiepartijen hebben gemaakt. En ik wil me daarin een betrouwbare partner tonen. Dat gaat niet samen. Daarom heb ik aan Provinciale Staten met onmiddellijke ingang mijn ontslag aangeboden.”

Verklaring Renze Bergsma

“Op de laatste dag van de onderhandelingen van deze coalitie, zette de Raad van State een streep door de PAS. Niemand kon overzien welke impact dit zou hebben voor Nederland, en misschien wel in het bijzonder voor Brabant. Nu, amper een half jaar later, moet ik constateren dat het deze coalitie niet gelukt is om dit dossier het hoofd te bieden, en een eerste, zo belangrijke stap voorwaarts te zetten. Terwijl Brabant dit echt verdient. Ik vind het enorm teleurstellend dat we er met z’n allen niet uit zijn gekomen. Gelet op de huidige positie van mijn fractie, is voor mij een onwerkbare situatie ontstaan. Ik kan niet anders dan de conclusie trekken dat ik mijn functie niet meer op een geloofwaardige manier kan uitoefenen. Daarom bied ik Provinciale Staten per direct mijn ontslag aan.

Ik ben dankbaar dat ik Brabant mocht dienen. Ik hou van Brabant, maar mijn geloofwaardigheid is te allen tijde het belangrijkste. Dank aan de Staten voor het vertrouwen en de constructieve samenwerking de afgelopen maanden. Ik dank ook in bijzonder de commissaris en natuurlijk mijn collega-gedeputeerden. We hebben keihard gewerkt, we waren ontzettend collegiaal, daar ben ik enorm dankbaar voor. Ik dank ook de mensen in deze geweldige professionele en loyale organisatie, die vol overtuiging voor Brabant werken. Het was een eer. Ik wens u veel wijsheid toe.”

Reactie bestuur en fractie CDA Brabant

Bestuur en fractie van CDA Brabant betreuren het besluit van Marianne van der Sloot en Renze Bergsma ten diepste, maar hebben respect voor hun beslissing en grote waardering voor het werk dat zij voor Brabant hebben verricht. Een uitgebreidere verklaring, waarin bestuur en fractie nader ingaan op de ontstane situatie, volgt na het weekend.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.