CDA Brabant
20 mei 2020

Schriftelijke vragen over crystal meth-labs in Brabant

Schriftelijke vragen van Statenleden Marcel Deryckere en John Bankers over crystal meth-labs in Brabant.

Klik op de volgende link: Schriftelijke vragen over crystal meth-labs in Brabant.

Geacht college,

Naar aanleiding van het bericht Nederland is een walhalla voor drugskartels1 in dagblad De Telegraaf d.d. 18 mei jl. hebben wij voor uw de volgende vragen.

  1. Bent u bekend met het bericht Nederland is een walhalla voor drugskartels2 in dagblad De Telegraaf d.d. 18 mei jl.?
  2. Zijn er, in lijn met deze berichtgeving, aanwijzingen dat het aantal crystal meth-labs in Brabant toeneemt en xtc-labs worden vervangen door laboratoria waar crystal meth wordt geproduceerd? Kunt u actuele cijfers met ons delen?
  3. Zijn er aanwijzingen dat de activiteiten van buitenlandse drugskartels in Brabant toenemen en in hoeverre daarbij gebruik wordt gemaakt van de legale infrastructuur in onze provincie?
  4. Speelt de haven van Moerdijk, waar vorig jaar een drijvend crystal meth-lab werd ontdekt, hierin een rol, bijvoorbeeld in de overslag van (grondstoffen voor) drugs?
  5. Bent of gaat u over het bovenstaande met andere overheden in overleg? Onderschrijft u het belang van afstemming voor een grensprovincie als Brabant, waarvandaan het niet ver is naar havensteden als Antwerpen en Rotterdam?
  6. Bent u bereid deze ernstige problematiek mee te nemen in de bestuursopdracht ‘Veilig en weerbaar Brabant’, waarover Provinciale Staten binnenkort debatteert?
  7. Welke mogelijkheden ziet u om daarbij uitvoering te geven aan de doelstelling uit het bestuursakkoord 2020-2023 (pag. 21) om ‘de inzet van nieuwe innovatieve slimme middelen te stimuleren om de gezamenlijke slagvaardigheid van de overheden te vergroten’ (bijvoorbeeld door cameratoezicht in het buitengebied en ondersteuning van dataonderzoeken van de Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland)?
  8. Bent u bereid Provinciale Staten tussentijds op de hoogte te houden van de resultaten van beveiligingsaanpak PASSAnT3, die zich voor een periode van drie jaar in een experimentele fase bevindt en wordt gesteund door de provincie Noord-Brabant? Zijn er nog andere van dergelijke veiligheidsprojecten waarin de provincie momenteel participeert of voornemens is dat te gaan doen?

Wij zien de antwoorden op deze vragen graag tegemoet, waarvoor bij voorbaat hartelijk bedankt.

Met vriendelijke groet,

Namens de CDA-fractie,

Marcel Deryckere en John Bankers

1 Zie www.telegraaf.nl/nieuws/1754582572/nederland-is-een-walhalla-voor-drugskartels.

2 Zie www.telegraaf.nl/nieuws/1754582572/nederland-is-een-walhalla-voor-drugskartels.

3 Zie www.passant.info.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.