CDA Brabant
26 juni 2020

Schriftelijke vragen over illegale puppyhandel in Brabant

Schriftelijke vragen van Statenlid John Bankers over illegale puppyhandel in Brabant.

Klik op de volgende link: Schriftelijke vragen over illegale puppyhandel in Brabant.

Geacht college,

Naar aanleiding van het bericht Someren-Heide belangrijke spil in malafide puppyhandel d.d. 25 juni 2020 heeft de fractie van het CDA voor u de volgende vragen:

  1. Bent u bekend met het bericht Someren-Heide belangrijke spil in malafide puppyhandel1 d.d. 25 juni 2020?
  2. In hoeverre herkent u het beeld van Someren-Heide als ‘belangrijke spil in de malafide puppyhandel’? Hebt u daarover eerder signalen ontvangen? Op welk(e) moment(en)?
  3. Hebt u een verklaring voor het feit dat, volgens eerdergenoemd bericht, de top tien plaatsen met het hoogste aantal geregistreerde geboortevermeldingen van honden wordt gedomineerd door Brabantse gemeenten? Klopt het dat er een relatie bestaat met zgn. ‘puppy-fabrieken’ in Oost-Europa?
  4. Onderschrijft u de stelling van de heer Overgaauw dat Brabants geografische ligging, dicht bij de Belgische grens, en smokkelcultuur onze provincie interessant maken voor de (il)legale handel in zowel goederen als levende have?
  5. In welke mate is in de Brabantse puppyhandel, zoals die zich o.a. in Someren-Heide manifesteert, volgens u sprake van illegale situaties, bijv. omdat wordt gewerkt zonder vergunning(en)? Bestaan hier cijfers van die u met Provinciale Staten kunt delen?
  6. Hoezeer herkent u de in het bericht beschreven misstanden, zoals misleidende advertenties, het leveren van niet toegestane diergeneesmiddelen en gesjoemel met hondenpaspoorten?
  7. Op welke wijze(n) wordt op het bovenstaande gehandhaafd en door wie? Wie is in dezen het bevoegd gezag, dat op kan treden wanneer zich misstanden en illegale praktijken voordoen? In hoeverre is de illegale handel in puppy’s (en andere dieren) een aandachtsgebied van de autoriteiten?
  8. Deelt u de mening van deskundigen dat handhaving ‘gebrekkig’ is en ‘meldingen vanwege structurele capaciteitsproblemen niet voortvarend worden opgepakt’?
  9. In welke mate bent u als provincie betrokken bij initiatieven in o.a. de Europese Unie om illegale puppyhandel aan banden te leggen? Waar ziet u voor zichzelf een rol, bijv. als het gaat om het adresseren van dit grensoverschrijdende probleem bij andere overheden en instanties? Bent u bereid dit bij hen onder de aandacht te brengen?

Wij zien de antwoorden op deze vragen graag tegemoet, waarvoor bij voorbaat hartelijk bedankt.

Met vriendelijke groet,

Namens de CDA-fractie,

John Bankers

1 Peelbelang, www.peelbelangonline.nl/nieuws/20200625/someren-heide-belangrijke-spil-malafide-puppyhandel, 25 juni 2020.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.