CDA Brabant
31 januari 2020

Spreektekst Jürgen Stoop – Debat over aanpassingen in EVZ-beleid op 31/01

Spreektekst1 Jürgen Stoop – Lid Provinciale Staten Noord-Brabant
Debat over aanpassingen in EVZ-beleid  
(31-01-2020)

Voorzitter,

Vandaag ligt Statenvoorstel 41/19 Aanpassingen in het EVZ-beleid ter besluitvorming aan ons voor.

De CDA-fractie vindt het voltooien van ecologische verbindingszones van groot belang. Niet voor niets stond in ons verkiezingsprogramma: “We voltooien de verbinding van natuurgebieden tot één aaneengesloten Brabants natuurnetwerk. Groene verbindingen zijn goed voor planten en dieren en aantrekkelijk voor de mens.”

Het Statenvoorstel is noodzakelijk, omdat met name de aankoop van gronden door de gemeenten achterbleef bij de doelstelling en actie moest worden ondernomen om de grondaankopen vlot te trekken. Het CDA steunt het verlagen van het percentage cofinanciering van gemeenten van 50% naar 25%. Pilots hebben aangetoond dat hiermee gemeenten meer in de actiestand komen.

Daarnaast is het CDA blij met maatregelen die er toe zullen leiden dat het resultaat wordt bereikt, ook al zijn de provinciale kosten voor verwerving hoger geworden en waarbij het beschikbare budget gelijk blijft. Wij zijn blij dat de realiteit zegeviert en niet star wordt vastgehouden aan oude plannen die voor een deel achterhaald zijn. De CDA-fractie wil het college complimenteren met de voorgestelde aanpassingen.

Vanuit de waterschappen hebben we een aantal zorgpunten over de realisatie van de ecologische verbindingszones doorgekregen, die wij u graag willen meegeven.

  • Grondverwerving blijft lastig, vooral omdat de waterschappen maximaal alleen de agrarische waarde mogen vergoeden, voor welk bedrag de boeren niet dezelfde oppervlakte grond terug kunnen kopen.
    Bij de waterschappen wordt daarom gewerkt met grondruil, waarvoor de waterschappen extra moeten investeren in een grondbank. Graag horen wij van de gedeputeerde of dit voor de door de gemeenten te verwerven gronden ook opgaat, of hij wil onderzoeken of de verwervingsprijs markconform is en zo niet, hoe die marktconform gemaakt kan worden.
  • Aangegeven wordt dat de onderhoudskosten van de diverse ecologische verbindingszones voor de waterschappen stijgen. Ook hierbij de vraag aan de gedeputeerde of dat ook geldt voor de gronden die door de gemeenten worden aangekocht en worden onderhouden.

Vanuit de waterschappen is aangegeven meer nadruk op zelfrealisatie te leggen. Stimuleer terreineigenaren om zelf natuur in te richten. Dit schept vaak een soort verdienmodel bij het beheer van de natuurgebieden. Dit geeft (nog) meer draagvlak en dit kan met name onze boeren helpen in hun bedrijfsvoering.

De waterschappen geven aan dat de samenwerking met provincie en gemeenten zeer goed verloopt, hetgeen twee weken geleden tijdens de themabijeenkomst over dit Statenvoorstel ook door gedeputeerde Grashoff werd aangegeven. De CDA-fractie geeft uw college graag mee aandacht aan de communicatie te besteden, zodat ook duidelijk wordt dat de provincie hier werk van maakt. In het Statenvoorstel ontbreekt namelijk de communicatieparagraaf.

Voorzitter,

De CDA-fractie zal instemmen met dit voorstel en zal met belangstelling volgen hoe de komende jaren de ecologische verbindingszones zullen worden gerealiseerd.

Tot zover mijn eerste termijn.

1 Alleen het gesproken woord telt.

Spreektekst Jürgen Stoop aanpassingen in EVZ-beleid (31 januari 2020)

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.