CDA Brabant
24 november 2019

Spreektekst Kees de Heer – Debat over de Brabantse talentenagenda 2025 op 22/11

Spreektekst1 Kees de Heer – Lid Provinciale Staten Noord-Brabant
Debat over ‘Connecting and staying connected’ – een verkenning naar een Brabantse talentenagenda 2025
(22-11-2019)

Voorzitter,

Ten behoeve van een goede inrichting van de talentenagenda 2025 is het van belang duidelijk inzicht te krijgen in de beweegredenen en keuzes van jong talent tijdens hun weg naar de arbeidsmarkt. Hiertoe is een brede verkenning uitgevoerd. Doel van het onderzoek is bij te dragen aan de balans tussen vraag en aanbod van arbeid. Binnen het huidige bestuursakkoord is dit een belangrijk thema.

Onze algemene indruk is dat het een goed rapport is met veel aanzetten voor een structurele aanpak. De vraag is nu wel wat de koers wordt. We hopen dat de gedeputeerde hierover snel helderheid kan geven. Als CDA willen we enkele aanzetten doen.

Wat ons betreft zijn de uitgangspunten:

  1. De brede Brabantse economie staat centraal, in het bijzonder mkb-bedrijven.
  2. Samenwerking tussen alle relevante partijen is belangrijk: de provincie als verbinder.
  3. Ondernemers moeten hun verantwoordelijkheid nemen.

Opmerkingen bij het rapport:

  1. De kern is een toekomstbestendige economie;
  2. met een gevarieerd ondernemerslandschap, niet voor elke discipline geldt hetzelfde;
  3. waarbij we aansluiten bij bestaande initiatieven, Brabantse ‘hotspots’.

We bewegen ons op de grens van publiek en privaat. En dat betekent dat we goed moeten opletten wat de provincie nu wel of niet doet. Belangrijk is dat we een agenda opstellen die flexibel is ten opzichte van de economische ontwikkeling.

Het CDA wil dat we ondernemers helpen om de juiste talenten aan te trekken. Dat betekent bijvoorbeeld dat we mkb-ondernemers ervan bewust moeten maken dat we talenten alleen kunnen aantrekken én vasthouden, indien de cultuur van bedrijven appelleert aan de ambities van jonge mensen.

Daarnaast is investeren in een aantrekkelijke leefomgeving, bijvoorbeeld op het gebied van wonen, van groot belang. Dat mogen we ook van bedrijven vragen en is niet alleen aan een overheid. Hierbij moet het niet uitmaken of iemand theoretisch of praktisch is opgeleid.

De intentie in het rapport om meer integraal te denken, in termen van andere beleidsterreinen, geldt wat het CDA betreft dus voor alle doelgroepen. Zowel theoretisch als praktisch opgeleiden moeten profiteren van de toekomstige talentenagenda. ‘Connected and staying connected’ voor iedereen!

1 Alleen het gesproken woord telt.

Spreektekst Kees de Heer Brabantse talentenagenda 2025 (22 november 2019)

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.