29 april 2020

Uitkomst ledenraadpleging CDA Brabant

Stap alléén in met goede inhoud en goede mensen’

Samenwerking in een coalitie met VVD, FvD en Lokaal Brabant is voor het CDA alleen mogelijk onder stevige randvoorwaarden. Bepalend zijn de inhoud van het coalitieakkoord, een spoedige en continue dialoog met de CDA-leden over die inhoud, en sterke kandidaat-gedeputeerden die herkenbare CDA-ambassadeurs van het coalitieakkoord kunnen zijn. Dat advies geeft het partijbestuur van CDA Brabant aan de Provinciale Statenfractie op basis van de uitkomsten van een online ledenraadpleging, die het CDA Brabant in de afgelopen dagen onder haar leden hield.

Leden van CDA Brabant konden zich tot vanmiddag 12.00 uur uitspreken over de beoogde coalitie. Omdat als gevolg van de beperkende coronamaatregelen een fysieke samenkomst niet mogelijk was, gebeurde dit digitaal. 816 leden hebben van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. In totaal telt CDA Brabant 4.997 leden.

Uitkomst van de ledenraadpleging is dat een meerderheid (56%) van de respondenten aangeeft een samenwerking met FvD acceptabel te vinden, waarbij de inhoud van het coalitieakkoord zwaar telt. Uit de resultaten komt tegelijkertijd naar voren dat er onder een deel van de CDA-achterban wantrouwen bestaat richting FvD, waaronder de grondbeginselen en uitspraken van de landelijke voorman van deze partij. Om aan die zorgen tegemoet te komen, beveelt het partijbestuur aan de Provinciale Statenfractie een reeks acties aan. Hieronder (digitale) sessies met leden over de inhoud van het bestuursakkoord, periodieke overleggen tussen bestuur en fractie over de samenwerking en de afgesproken principes van samenwerking, en halfjaarlijkse gesprekken met afdelingen. Daarnaast zal het partijbestuur van CDA Brabant een dialoog organiseren met het landelijk partijbestuur.

Partijvoorzitter Inge van Dijk: “Het CDA is een middenpartij, waarbinnen ruimte en respect moet zijn voor verschil van inzicht en opvattingen. De ledenraadpleging laat zien dat een meerderheid van de respondenten samenwerking met FvD weliswaar een kans wil geven, maar ook dat een deel van onze achterban hier grote zorgen over heeft en samenwerking niet ziet zitten. Om die reden geven wij als bestuur aan de fractie het advies mee om alléén samen te werken als de inhoud van het coalitieakkoord en de kandidaat-gedeputeerden staan als een huis, en om meteen na het uitkomen van het coalitieakkoord met de leden in gesprek te gaan. De komende tijd zal het aankomen op vertrouwen, en als voorzitter heb ik er vertrouwen in dat de fractie voortvarend met ons advies aan de slag zal gaan.”

Sinds begin van dit jaar voeren VVD, FvD, CDA en Lokaal Brabant gesprekken over samenwerking in een nieuwe coalitie. De onderhandelingen over een coalitieakkoord zijn vrijwel afgerond. Naar verwachting wordt het op korte termijn gepresenteerd. Eerder bereikten de vier partijen overeenstemming over acht principes van samenwerking, uitgangspunten voor een goede samenwerking (klik hier).

Klik op de volgende link om de volledige rapportage over de ledenrapportage in te zien:

Rapportage ledenraadpleging CDA Brabant (29 april 2020).

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.