Impressie Netwerkbijeenkomst CDAV - Brabant  op zaterdag 11 februari 2023 in het Stadhuis van ’s-Hertogenbosch

Nadat we elkaar een paar jaar digitaal hadden ontmoet, kostte het even tijd om weer een echte “live-“bijeenkomst te organiseren voor onze Brabantse vrouwen. Met de vraag in ons achterhoofd of zij daarvoor weer warm zouden lopen. Die vraag is intussen heel positief beantwoord met de opkomst van zo’n 80 gasten. Het bleek weer hoog tijd te zijn om elkaar weer “in het echt” te zien en te spreken. Met dank aan Susanne de Groot die het voor mekaar kreeg om minister Karien van Gennip, staatssecretaris Vivianne Heijnen, EVP-parlementariër Esther de Lange, Tweede Kamerlid Inge van Dijk en gedeputeerde Elies Lemkes als sprekers bereid wist te vinden. Helaas moesten Esther door de naweeën van Covid en Vivianne door privé-omstandigheden uiteindelijk toch afzeggen. We hadden ook het geluk om via wethouder Marianne van der Sloot gebruik te mogen maken van de Oranjegalerij en de Oude Raadszaal in het Stadhuis van ’s-Hertogenbosch. Na ontvangst met Bossche bol, kennismaken en “buurten” was er het welkom van Marianne en Jetty.

Hoe houden we onze samenleving leefbaar, daarover gingen we met Karien, Elies en Inge in gesprek. Karien leidde in over de structuur van de arbeidsmarkt en de sociale impact van arbeidsmigratie, Elies over een duurzame voedselketen en Inge over #Verenigingen.nl. De gasten in de zaal kwamen al snel met hun inbreng, er was veel interactie. De inbreng van beide kanten ging heel spontaan er kwam veel aan de orde: vragen, zorgen, signalen, ideeën, ervaringen. Goed om dat te kunnen delen! Veel positiviteit, vooral voor het CDA-verhaal wat goed was en goed blijft. Met onze eigen idealen voor heel Nederland, vanuit solidariteit, gerechtigheid, rentmeesterschap. Minder ik, meer wij, saamhorigheid, dat ook doen, waarbij goeie voorbeelden langs kwamen. Dat is de moeite waard om mee naar de kiezer te gaan. Blijf daarbij, blijf je CDA-zelf. In de woorden van Karien: “We moeten uit de kast komen”, d.w.z.: vertel waarom je bij het CDA hoort en je er prettig bij voelt. Inge van Dijk gaf aan: “wellicht zijn we er met ons CDA-verhaal Voor heel Nederland nog niet met de PS- en WS-verkiezingen. Maar we gaan na de verkiezingen het land in om meer van zulke gesprekken te voeren”. Anderen niet overschreeuwen, in de lijn van een citaat van Mgr. de Korte: “het kwade schreeuwt, het goede fluistert”.

Als bestuur van CDAV-Brabant wilden we een knallende bijeenkomst organiseren. Dat is gelukt, samen met zulke goeie sprekers en zoveel betrokken CDA-vrouwen. Met de goeie geest van saamhorigheid. We kijken terug op een nuttige en vrolijke ochtend. Hopelijk is dit, met zoveel enthousiaste vrouwen uit heel Brabant, een voorbode van succesvolle PS- en Waterschapsverkiezingen.

Namens bestuur van CDAV-Brabant, Jetty Eugster, voorzitter

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.