14 januari 2022

CDA Tweede Kamerlid Derk Bosma op bezoek bij Het Kooghuis

Derk Boswijk is tweede kamer lid voor het CDA en is lid van de commissie “Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit”.  Vrijdag 14 januari was hij op werkbezoek bij Harm en Maaike Terra in “Het Kooghuis”

Het groene buitengebied van Uitgeest wordt beheerd door een aantal agrarische ondernemers. Onze Uitgeester boeren leven in onzekere tijden en daarom heeft het CDA Uitgeest Tweede Kamerlid Derk Boswijk uitgenodigd om in discussie te gaan met deze ondernemers.

Tijdens een vragenuurtje, in de oudste boerenstolp van Noord-Holland “Het Kooghuis”, was er een goede discussie tussen een aantal uitgenodigde boeren en Derk Boswijk.

Derk Boswijk heeft het afgelopen half jaar veel  boeren bedrijven bezocht, waarbij hij tijdens het melken in de vroege ochtend al pratende mee geholpen heeft in de melkput.

Onderwerpen als, toekomst van de agrarische sector,stikstof, klimaat, fijnstof, inkrimping veestapel en veenbodemdaling werden besproken, waarbij de Uitgeester toehoorders van Derk Boswijk goede reacties ontvingen.

Na de discussie kregen wij een rondleiding van eigenaar Harm Terra over zijn bedrijf. Naast de verzorging van zijn 70 melkkoeien, hebben Harm en zijn vrouw Maaike een zorgboerderij en een streekwinkel.

Vier dagen per week bieden Harm en Maaike dagbesteding aan cliënten van verschillende doelgroepen onder professionele begeleiding op hun bedrijf.

Zij hebben in 2020 een “Streekwinkel” geopend. Begonnen met Beemsterkaas, is de winkel nu uitgebreid met diverse streekproducten waaronder dranken, groenten, noten, zuivel, delicatessen en geschenken.

Sinds deze week is er ook een melktap geopend. Hier kunt u elke dag zelf verse melk tappen van 08:00 uur tot 20:00 uur. 

Tijdens de discussie kregen wij een broodje met als drank de heerlijke melk. Onze lijsttrekker Jack Zwarthoed ging dan ook direct na de rondleiding de melktap proberen en nam een fles melk mee naar huis.

Het CDA kijkt terug op een goede bijeenkomst en bedankt Maaike en Harm voor de gastvrije ontvangst.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.