19 mei 2017

Initiatief brief wandelpad

Uitgeest, 19 mei 2017

Aan het College van Burgemeester en Wethouders Uitgeest Geachte College,

Wij staan in Uitgeest voor een paar grote uitdagingen op het gebied van onze omgevingsvisie.

In ons Centrum wordt gewerkt aan een beeldkwaliteitsplan, waarin een nieuwe school en zorgwoningen.
Gelijktijdig worden wij geconfronteerd met een Gebiedsvisie rondom het station en tevens wordt er op korte termijn een beslissing genomen over de aansluiting A8/A9.

In dit kader wordt er door het College overlegd met de Provincie, Pro-Rail en het Hoogheemraadschap.
Het CDA Uitgeest is niet blij met de komst van een extra rangeerterrein nabij Uitgeest, maar door goede onderhandeling is er verstandig gekozen voor een plaats buiten de bebouwde kom van ons dorp.
Het CDA heeft vernomen, dat er op korte termijn gesproken wordt door het College met Pro-Rail over de consequenties, met betrekking tot de wijzigingen nabij het station.
Het CDA is van mening dat wij als gemeente Uitgeest iets terug mogen verwachten van Pro-Rail en de provincie Noord-Holland, door het opofferen van een stuk groen aan de Oostkant van de A9.

Het CDA heeft in zijn verkiezingsprogramma 2014-2018 het aanleggen van wandel- en fiets paden opgenomen.
Het CDA verzoekt het College om in de onderhandelingen met Pro-Rail, Hoogheemraadschap en de Provincie Noord-Holland, als compensatie voor onze inwoners de aanleg van een wandelpad te financieren. Dit wandelpad is te situeren vanaf de Waldijk door de groene driehoek, aansluitend op het bestaande wandelpad, onder het spoor en de Provinciale weg (middels aan te leggen drijvende bruggen zoals reeds geplaats onder het spoor bij de ingang groene driehoek)
Vervolgens richting de Terp en aansluiten op de bestaande landbouw weg, (vanaf hier kun je het centrum in wandelen) verder langs de Westergeestervaart ,Hennepklopperslaan, via bestaande brug onder de A9 door, over de Broekpolderweg naar de landbouwweg aan de Molensloot, door het weiland naar fort Krommeniedijk, met de noodzakelijke voetgangersbruggen over het water. Uiteraard zal er overleg gevoerd dienen te worden met de landeigenaren, echter elders in ons land zie je ook deze wandelpaden door het agrarisch gebied.

Uitgeest is een groene gemeente ook al denken sommigen partijen hier anders over. Onze gemeente heeft een oppervlakte van 22 km2, hiervan is 16 km2 groen, 3 km2 water en 3 km2 bebouwd. Door de aanleg van een wandelpad door het groene gebied kunnen al onze inwoners gebruik maken van dit mooie stuk Uitgeest. Tevens is door dit wandelpad een extra verbinding gerealiseerd tussen de Waldijk en het oude dorp.
Bijlage; plattegrond van het pad met foto's van bruggen. Indien gewenst kunnen wij een en ander toelichten.

Fractie CDA, Annemiek van de Vliet en Wim Rodenburg

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.