30 juni 2021

CDA bezorgd om schrappen niet rendabele buslijnen

Het is niet de bedoeling dat het vervoersbedrijf buslijnen schrapt om de dienstregeling rendabel te houden. Toch gebeurt dat volgens het CDA-Statenlid Jacob Spiker. De gemeente Deventer heeft een brief naar de provincie gestuurd om te protesteren tegen het opheffen en uitkleden van buslijnen, waardoor de stad per openbaar vervoer minder goed bereikbaar wordt. Ook omliggende dorpen hebben dat probleem, er komt zelfs geen bus meer door Diepenveen.

Onlangs was er ook al commotie over de bereikbaarheid van Haaksbergen met het openbaar vervoer. Vanwege werkzaamheden werd de route aangepast en dat bleef zo, ook nadat bekend werd dat de werkzaamheden voorlopig zijn uitgesteld.

‘We begrijpen best dat het een lastig jaar geweest is, maar we hebben nu eenmaal afspraken over een goede bereikbaarheid gemaakt met de vervoerder en die moeten worden nagekomen. Minder rendabele C-lijnen mogen niet zomaar verdwijnen’, aldus Spiker die hier samen met het PvdA-Statenlid Hans Nooter navraag deed bij gedeputeerde Bert Boerman.

Het blijkt dat de vervoerder tot september volgend jaar nog coronasteun van het rijk krijgt voor het laten rijden van bussen, maar dat door een lager aanbod van reizigers alsnog sprake kan zijn van een tegenvallend financieel resultaat.

Wat het CDA betreft is dat de verantwoordelijkheid van de vervoerder. Spiker: ‘Er zijn aanbestedingsovereenkomsten, er is ondersteuning van het rijk en er is ook nog zoiets als ondernemersrisico. Zonder dat risico kan een vervoerder laag inschrijven en bij problemen aankloppen bij de provincie. Dat is niet de juiste weg. Het hoofddoel moet zijn dat de bereikbaarheid per openbaar vervoer op peil blijft.’

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.