02 maart 2017

CDA: Streekziekenhuis moet blijven

Uit de  verkiezingsprogramma’s van VVD, D66, PvdA, ChristenUnie en GroenLinks blijkt dat zij bepaalde spoedeisende hulpposten in de avond en nacht willen gaan sluiten om te bezuinigen. Deze voorgestelde maatregel zal vooral kleinere streekziekenhuizen treffen die hierdoor met sluiting worden bedreigd. Het CDA is hier fel op tegen. Het CDA vindt goede zorg is de regio net zo belangrijk als in de stad. CDA-kandidaten Pieter Omtzigt uit Enschede en Eugène van Mierlo uit Almelo luiden donderdagochtend van 0700 tot 0900 uur in Almelo de noodklok, voor het behoud van streekziekenhuizen. Bezoekers van het ZGT in Almelo krijgen van de CDA-ers een EHBO-kistje overhandigd om mensen te waarschuwen over deze plannen. 

CPB
Genoemde partijen willen bezuinigen door vooral in de avond- en nachturen bepaalde spoedposten te sluiten. Mensen die dan acute zorg nodig hebben worden verwezen naar grotere ziekenhuizen. Hierdoor ontstaat een concentratie van zorg bij grote ziekenhuizen en wordt de zorg in de streekziekenhuizen afgekalfd, waardoor uiteindelijk sluiting dreigt. “Ook het CPB zegt dat als een ziekenhuis de spoedeisende hulp kwijtraakt, de hele organisatie onder druk komt te staan”, stelt Pieter Omtzigt. “Dit omdat de spoedeisende hulp een groot onderdeel vormt binnen een ziekenhuis. Ook vrezen we een leegloop van gespecialiseerd personeel wanneer de spoedeisende hulp sluit. Dit idee is dus aan alle kanten funest voor de zorg in de regio.”

Almelo
CDA kandidaat-kamerlid Eugène van Mierlo: “Als hierdoor bijvoorbeeld het ZGT in Almelo geen spoedeisende hulp meer heeft, dan moeten inwoners van Almelo en omgeving naar het ziekenhuis in Hengelo of naar Hardenberg. Hier doen mensen zeker ongeveer een half uur over. Dit terwijl je in de Randstad soms meerdere ziekenhuizen hebt, allemaal aan te rijden binnen een kwartier.” Deze ongelijkheid is niet uit te leggen aan mensen in de regio vindt het CDA. “Daarnaast bestaan ook grote zorgen over de werkgelegenheid in de regio”, aldus Van Mierlo. “Streekziekenhuizen zijn vaak belangrijke werkgevers.” Omtzigt: “Het is een aderlating voor de regio als een streekziekenhuis verdwijnt, we moeten alles doen om dit te voorkomen.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.