16 juni 2021

CDA wil advisering MKB over regelingen en fondsen stroomlijnen

Het CDA is voorstander van een provinciaal aanspreekpunt waar ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf met al hun vragen over overheidsregelingen en (Europese) fondsen terecht kunnen. ‘Er zijn heel veel regelingen en fondsen waar ondernemers een beroep op kunnen doen. Ondernemers weten vaak de weg niet, maar ook krijgen ze te maken met adviseurs die allemaal hun eigen regeling of fonds aan de man brengen. Dat moet anders, efficiënter en integraal voor het brede MKB’, aldus Statenlid Jerry Blekkenhorst.

Hij pleit daarom voor een eerstelijns ondernemersloket bij de provincie. CDA-gedeputeerde Eddy van Hijum zegde in een commissievergadering over de Perspectiefnota 2022 nog geen ondernemersloket toe, maar hij was wel positief over het stroomlijnen van de advisering van het midden- en kleinbedrijf over regelingen en fondsen.

De Overijsselse economie is 4 procent gekrompen door de coronacrisis. Inmiddels ligt er een herstelplan van de provincie. Blekkenhorst: ‘Onze complimenten voor de wijze waarop Gedeputeerde Staten weten te schakelen in een tijd waarin we niet alleen te maken hebben met corona, maar ook met allerlei grote maatschappelijke veranderingen.

Het CDA-Statenlid is ook positief over de samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers (Triple Helix) die steeds hechter wordt. ‘Hierbij is het de kunst om regionale ideeën te verbinden aan het grote geld vanuit Den Haag en Brussel, maar ook om ondersteuning, fondsen en regelingen onder de aandacht te brengen van het midden- en kleinbedrijf.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.