26 oktober 2020

CDA wil mountainbikeroutes Sallandse Heuvelrug behouden

CDA Overijssel vindt dat de mountainbikeroutes op de Sallandse Heuvelrug in gebruik moeten blijven. Veel mensen beleven plezier aan het mountainbiken in het nationaal park. Door de mountainbikeroutes open te houden wordt ‘wildfietsen’ voorkomen. De stichting NatuurAlert Nederland heeft de provincie onlangs verzocht de routes af te sluiten omdat de benodigde ontheffing voor aanleg ervan ontbreekt.  Er zouden te veel zandhagedissen en hazelwormen worden doodgereden.

Maar volgens het CDA-Statenlid Jeroen Piksen is er veel gedaan om de zandhagedissen en andere reptielen te beschermen, terwijl de mountainbikers onevenredig zwaar worden getroffen als ze niet meer welkom zijn op de Sallandse Heuvelrug. ‘De routes worden door vrijwilligers onderhouden en een lid van een motorclub uit de buurt rijdt in zijn vrije tijd op een elektrische motor op de zandwegen om illegale crossers aan te spreken.’

De CDA’er meent dat met overleg en samenwerken meer te bereiken is dan met juridische procedures. Hij  doet daarom een beroep op Gedeputeerde Staten ‘om zich maximaal in te spannen om de mountainbikeroutes open te houden’ door met alle betrokken organisaties inclusief Natuur Alert Nederland hierover het gesprek aan te gaan. Een motie van deze strekking wordt woensdag 28 oktober besproken door Provinciale Staten.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.