Larsen sheet piling on a construction site
13 oktober 2022

CDA wil opheldering over stalen damwanden Zwarte Water

CDA Overijssel is ongerust over het voornemen van Rijkswaterstaat om stalen damwanden te plaatsen op vijf plekken langs de oevers van het Zwarte Water tussen Hasselt en Genemuiden. De Statenfractie staat daarin niet alleen: de maatregelen roepen de nodige weerstand op bij gemeenten en organisaties als Staatsbosbeheer en het Watersportverbond.

Staatsbosbeheer maakt zich zorgen om de gevolgen van deze damwanden voor de omliggende Natura2000-gebieden en de daarin voorkomende bedreigde planten- en diersoorten. Het Watersportverbond veronderstelt dat de damwanden voor meer golfslag zorgen en dat brengt de veiligheid van watersporters in gevaar. Raken watersporters daardoor te water, dan kunnen de damwanden een obstakel zijn om veilig de over te bereiken.

Rijkswaterstaat meldt op de website samenwerkenaanriviernatuur.nl dat het plaatsen van de damwanden langs de oevers van het Zwarte Water samen met de provincie wordt uitgevoerd. De CDA-Statenfractie wil van het college van Gedeputeerde Staten uitleg over de rol van de provincie bij dit project en in hoeverre Provinciale Staten bij de besluitvorming betrokken is. Ook wil de fractie weten hoe het college staat tegenover de bedenkingen van de gemeenten en onder meer Staatsbosbeheer en het Watersportverbond tegen het plaatsen van damwanden.

Er wordt verder geïnformeerd naar mogelijke alternatieven voor de stalen damwanden die hetzelfde effect hebben, maar geen bedreiging vormen voor zowel de natuur als de watersporters. Dat er om de 150 meter zogenoemde radarreflectiepalen komen wordt ook niet echt passend gevonden in deze natuurlijke omgeving.

De CDA-fractie plaatst vraagtekens bij de handelwijze van Rijkswaterstaat om de plannen niet bij te stellen, door te gaan met de voorbereidingen voor de damwanden en bezwaarmakers te verwijzen naar de bestuursrechter. Met name omdat voor dit project het motto ‘Samenwerken aan riviernatuur’ wordt gehanteerd.

De CDA-Statenfractie stelt de volgende vragen aan Gedeputeerde Staten:

  1. Wat is het standpunt van uw college met betrekking tot de plaatsing van de damwanden langs de oevers van het Zwarte Water?
  2. Heeft u uw standpunt per brief kenbaar gemaakt aan Rijkswaterstaat? Zo niet bent u bereid dat alsnog te doen?
  3. Op de website https://www.samenwerkenaanriviernatuur.nl/overzicht-projecten/ijssel/zwarte+water/default.aspxwordt gemeld dat dit project samen met de provincie Overijssel wordt uitgevoerd. Wat is de rol van de provincie in dit project? Op grond van welk PS-besluit wordt deze maatregel uitgevoerd?
  4. Vanuit Staatsbosbeheer worden via de media verschillende zorgen geuit over de gevolgen van deze damwanden voor de omliggende Natura2000-gebieden en de daarin voorkomende bedreigde planten- en diersoorten. Deelt u deze zorgen?
  5. Vanuit het Watersportverbond zijn zorgen geuit over de veiligheid van watersporters. De damwanden kunnen de golfslag verergeren en voor personen die te water raken kunnen de damwanden een levensbedreigend obstakel beteken om veilig de oever te kunnen bereiken. Deelt u deze zorgen?
  6. Hoe beoordeelt het college de gevolgen van deze damwanden voor het recreatief gebruik van het Zwarte Water?
  7. Welke verantwoordelijkheid heeft uw college in het kader van de Vogel- en HabitatRichtlijn en het beschermen van soorten en het leefgebied rond het Zwarte Water en welke acties heeft u ondernomen naar aanleiding van het voornemen van Rijkswaterstaat tot het plaatsen van de damwanden?
  8. Is u bekend of Rijkswaterstaat alternatieven heeft overwogen voor de stalen damwanden die hetzelfde effect hebben, maar niet de hiervoor genoemde nadelen?
  9. Hoe beoordeelt uw college het natuurlijk karakter van de stalen damwanden met daarop om de 150 meter de zogenoemde radarreflectiepalen? Zijn deze voldoende passend in deze natuurlijke omgeving?
  10. Hoe beoordeelt u de handelwijze van Rijkswaterstaat om de plannen niet bij te stellen, door te gaan met de voorbereidingen voor de damwanden en bezwaarmakers te verwijzen naar de bestuursrechter, met name in het licht van het motto Samenwerken aan riviernatuur?

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.