06 november 2020

Eshuis woordvoerder Landbouw en Natuur, Blom woordvoerder Energie & Milieu

Ben Eshuis is de nieuwe woordvoerder Landbouw en Natuur. Samen met Jeroen Piksen neemt hij deze voor het CDA zo belangrijke taak op zich na het vertrek van Karin van der Toorn. Marieke Blom wordt woordvoerder Milieu en Energie en als 2eportefeuille Cultuur. 

Eshuis was eerder al, in de vorige Statenperiode, gedurende twee jaar woordvoerder Landbouw en Natuur van de CDA-fractie. Hij ziet het woordvoerderschap Landbouw en Natuur als een uitdaging, zeker gezien de stikstofproblematiek waarmee zowel de agrarische sector als het natuurbeheer te maken hebben.

Ben Eshuis was gedurende 24 jaar wethouder in Hof van Twente en Haaksbergen. ‘Plattelandsgemeenten bij uitstek’, zegt de inwoner van Hengevelde. ‘Ik heb in mijn bestuurlijke carrière veel te maken gehad met agrarische sector.’ Hij is als bestuurslid van de Overijsselse Vereniging van Kleine Kernen (OVKK) ook goed op de hoogte van de plattelandsproblematiek.

‘Met Ben Eshuis hebben we een waardige opvolger van Van der Toorn. Ben is in de fractie enorm betrokken bij de portefeuille en was al een van de woordvoerders stikstof. Blij met zijn keuze deze rol te willen invullen. Daarnaast was Marieke Blom als burgerlid al actief betrokken bij de portefeuille Energie en Milieu. Zelf ben ik al zes jaar woordvoerder van deze mooie en uitdagende portefeuille, tijd om plaats te maken voor een nieuwe collega met een frisse blik. Marieke is wat mij betreft de juiste persoon op de juiste plek. Uiteraard blijf ik nauw betrokken binnen de fractie’, aldus fractievoorzitter Bouwien Rutten.

De portefeuilleverdeling binnen de CDA-Statenfractie is nu als volgt:

Ruimte en Water: Bart van Moorsel, Wim Duitman
Milieu en Energie: Wim Duitman, Marieke Blom
Landbouw en Natuur: Jeroen Piksen, Ben Eshuis
Verkeer en Vervoer: Bart van Moorsel, Jeroen Piksen
Economie: Susan Faal, Jerry Blekkenhorst, Moniek Kleinsman
Cultuur: Susan Faal, Marieke Blom
Sociaal: Moniek Kleinsman, Jerry Blekkenhorst, Bouwien Rutten
Bestuur en Financiën: Bouwien Rutten (kwaliteit openbaar bestuur); Ben Eshuis (financiën)

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.