01 november 2016

Investeren in onze democratie is broodnodig

De CDA-fractie hecht grote waarde aan de kwaliteit van onze democratie en constateert dat dit  niet meer vanzelfsprekend is. Publieke discussies over maatschappelijke kwesties zoals “vluchtelingen”, “zwarte Piet” verruwen en het respecteren van  elkaars overtuiging lijkt steeds moelijker. Ook het vertrouwen in de democratie en de overheid lijkt af te nemen.

Ook naar ons zelf kijken
Ook op provinciaal niveau is de betrouwbaarheid van het provinciale bestuur soms in het geding. Zo heeft de provincie vele  jaren nodig gehad om een beslissing te nemen over de plaatsing windmolens en hebben heel veel agrariërs zich in de steek gelaten gevoeld over de wijze waarop met de gevolgen van de Natura 2000 maatregelen is omgesprongen. We moeten als Provinciale Staten dus ook naar ons zelf kijken.

Kwaliteit van het openbaar bestuur
In de begrotingsvoorstellen die in november worden besproken, is veel aandacht besteed aan de “Kwaliteit van het Openbaar Bestuur”. De provincie wil experimenten met de lokale democratie en openbaar bestuur stimuleren en faciliteren . Ook wil de provincie de gemeentes stimuleren met het aanbieden van projecten (proeftuinen). He doel van deze projecten moet zijn dat de betrokkenheid bij en invloed van burgers bij besluitvorming over belangrijke thema’s stimuleren en verbeteren. Ook wordt aan burgers die politiek actief willen worden een training aangeboden. Het CDA ondersteunt dit van harte.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.