28 februari 2023

Werkbezoek met Tweede Kamerlid Hilde Palland aan Almelo en Enschede

CDA Overijssel bracht maandag een werkbezoek aan de Twentse steden Almelo en Enschede. In Almelo waren Tweede Kamerlid Hilde Palland en wethouder Eugene van Mierlo met enkele raadsleden en kandidaat statenleden op bezoek bij Plegt-Vos. Plegt-Vos heeft in Almelo een ‘slimme huizen’fabriek gebouwd voor het slim en modulair bouwen van gevels en daken.

Dit past perfect in het plaatje van de TOF-regeling (Twentse Ontzorg Financiering). In dit ondersteuningsprogramma is een totaalbedrag uitgekeerd aan drie gemeenten (waaronder Almelo) om snelle verduurzaming te bewerkstelligen bij huishoudens in energiearmoede. Na uitleg over deze regeling mochten we uiteraard ook even op ‘fabriekssafari’ in deze gloednieuwe en vooruitstrevende fabriek.

Daarna voerde de reis ons naar station Enschede waar de Hengelose wethouder Hanneke Steen op ons stond te wachten bij de stootblokken op de lijn Zwolle-Twente-Munster. Deze stootblokken zorgen ervoor dat je op die lijn niet altijd direct door kunt reizen, maar altijd moet overstappen op de andere lijnen. Dit staat grensoverschrijdend werken, kennisontwikkeling en sociaal-economische groei van de regio in de weg.

Gelukkig zijn er al een aantal positieve ontwikkelingen, zoals de aangekondigde elektrificatie van het spoor tussen Enschede en Gronau, dat mede gefinancierd wordt door de provincie Overijssel. Maar daarmee zijn we er nog niet. De wethouder en enkele Enschedese raadsleden hebben ons vooral ook het belang van de verdubbeling van het spoor tussen Wierden en Zwolle op het hart gedrukt.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.