19 oktober 2023

CDA dringt aan op spoedige subsidie voor Nederlandse rietttelers

Het CDA wil dat haast wordt gemaakt met het openstellen van de subsidieregeling voor Nederlands riet, om te voorkomen dat het rietseizoen voor Nederlandse telers verder verloren gaat. Dat is nu niet het geval, want er wordt sinds begin dit jaar wel overheidssubsidie verstrekt voor Chinees riet dat in Nederland wordt verkocht en niet voor riet uit eigen land. Door die subsidie is het buitenlandse riet veel goedkoper, maar door de lange reis die het moet maken ook aanzienlijk minder duurzaam.

Tweede Kamerlid Hilde Palland-Mulder en Statenlid Klaas de Lange gingen op onderzoek uit bij rietteler Wout van de Belt in Belt-Schutsloot om van hem te horen wat dit betekent voor hem en zijn collega’s. Zij kwamen tot de conclusie dat het ambacht bescherming en een eerlijke concurrentiepositie verdient op de eigen Nederlandse markt.

Het Chinese riet krijgt een subsidie voor duurzame energie en energiebesparing (ISDE) vanwege de hoge isolatiewaarde van riet. Ook Nederlands riet heeft die hoge isolatiewaarde, maar de riettelers moeten het nog altijd zonder subsidie doen.

Hilde Palland en haar CDA-collega Henri Bontenbal stelden hier in maart al Kamervragen over en ze deden navraag bij het ministerie van Economische Zaken. Namens Hilde Palland bracht haar CDA-collega Mustafa Amhaouch de kwestie ook nog eens aan de orde bij de begrotingsbehandeling van Economische Zaken. Volgens de minister kunnen Nederlandse riettelers ook een ISDE-subsidie krijgen, maar dan moeten ze wel eerst aantonen dat de isolatiewaarde van Nederlands riet gelijk is aan die van uit China geïmporteerd riet.

Inmiddels is duidelijk dat het Bureau Controle en Registratie Gelijkwaardigheid (BRCG) begin september een aanvraag heeft afgewezen. ‘Maar er is volgens het BRCG inmiddels voldoende informatie beschikbaar waaruit de hoge isolatiewaarde van het Nederlandse riet blijk, zodat op korte termijn een verklaring van gelijkwaardigheid kan worden afgegeven’, legt Hilde Palland uit. Samen met Statenlid Klaas de Lange roept zij alle betrokken partijen op om haast te maken en ervoor te zorgen dat het lopende rietseizoen niet verloren gaat.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.