08 mei 2024

CDA vraagt provincie om steun voor sportclubs in nood

Tientallen Overijsselse sportverenigingen dreigen in problemen te komen omdat ze veel geld hebben gestoken in het verduurzamen van hun accommodatie en het onzeker is of ze daarvoor een subsidie van de rijksoverheid ontvangen. Op z’n minst moeten ze daar enige tijd op wachten en mogelijk krijgen ze helemaal geen geld, terwijl ze wel flinke investeringen hebben gedaan.

De CDA-fractie in Provinciale Staten maakt zich ernstig zorgen om deze voor veel sportclubs levensbedreigende situatie die volgens berichtgeving van RTV Oost zeker 54 Overijsselse clubs betreft. ‘Sportverenigingen zijn van onschatbare waarde. Sporten is gezond, maar de verenigingen zorgen ook voor saamhorigheid en ze versterken de samenleving’, zegt CDA-fractievoorzitter Rick Brink.

Hij vraagt Gedeputeerde Staten of die bereid zijn om de sportclubs te ondersteunen, zodat hun voortbestaan gewaarborgd is en de duurzaamheidsdoelstellingen worden gehaald.

Brink wijst daarbij op de stimulerende rol die de provincie eerder speelde bij de verduurzaming bij de voetbalvereniging Mariënberg. Het gaat dan om een overbruggingsregeling in afwachting van geld uit de subsidiepot Bouw en Onderhoud van Sportaccommodaties (BOSA) of een andere wijze van ondersteuning zodat het voortbestaan van de sportclubs gewaarborgd is en de duurzaamheidsdoelstellingen worden gehaald.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.