23 mei 2020

Blog van Annelies over gezondheid, liefde en vrijheid

Lieve mensen,

Corona tijd, een bijzondere tijd voor ons allemaal. Voor mij persoonlijk een tijd om stil te staan, te overdenken en ruim de tijd te maken voor het lezen van boeken. Als hartstochtelijk lezer haal ik nog meer dan anders mijn hart op. Enerzijds doordat ik momenteel in de bibliotheeksector mag werken en anderzijds uiteraard door de bijzondere tijd waarin we ons bevinden. Een tijd vol verdriet, vol zorgen en tegelijkertijd ook een tijd vol liefde en oog voor elkaar. Ik wil jullie dan ook meenemen in drie thema’s die centraal staan in het boek van Joseph Oubelkas ‘Gezondheid, liefde en vrijheid’. Joseph Oubelokas (auteur en spreker) is bekend geworden door zijn bestseller ‘400 brieven van mijn moeder’. En mochten jullie beide boeken nog niet gelezen hebben dan wil ik ze van harte aanraden. Ze zijn hartverwarmend, hartverscheurend maar zo puur.

Gezondheid
Om te beginnen gezondheid. Iets waarvan we weten dat we dit niet voor lief mogen nemen. En toch is het voor veel mensen ‘zo gewoon’ om iedere dag op te staan en ervan uit te gaan dat we ook gezond weer naar bed zullen gaan. We staan er niet bij stil. De corona-tijd heeft mijzelf stilgezet. Stilgezet om na te denken over gezondheid en wat dit eigenlijk betekent. Gezondheid betekent zoveel meer dan alleen het woord, maar betekent ook vrijheid, mobiliteit en nog zoveel meer. Meer dan anders ben ik gaan beseffen hoe dankbaar ik mag zijn met een goede gezondheid en dat dit geen vanzelfsprekendheid is. Ik weet niet hoe het u vergaat. Maar de corona-tijd maakt mij op sommige momenten onzeker, onzeker op het moment dat ik in de supermarkt loop en me afvraag of het ‘veilig’ is om hier rond te lopen. Of als ik straks weer voor het werk ‘weer op pad’ ga (buiten mijn veilige thuiswerkplek), kan dat en hoe zorgen we goed voor onze eigen gezondheid en die van een ander? Maar bovenal ben ik blij met de laatste ontwikkelingen in Nederland. Gelukkig zijn er iedere dag weer minder mensen besmet met het Corona virus en belanden er gelukkig ook steeds minder mensen op de intensive care. Ik hoop van harte dat we door samen te blijven werken het virus definitief onder controle krijgen. En via deze weg wil ik graag nog een pluim geven aan onze minister president Mark Rutte en onze CDA minister Hugo de Jonge. Ik persoonlijk vind dat ze het in deze tijd fantastisch doen. Chapeau! Jullie optreden geeft vertrouwen, rust en straalt samen uit. En daar hou ik van!

Liefde
Wat heb ik veel liefde gezien en gevoeld soms dichtbij en soms op afstand. En wat is het soms moeilijk om afstand te houden terwijl je soms gewoon zo dichtbij wilt zijn. Even een knuffel wilt geven. En dan zoek je maar een oplossing om toch te laten weten dat je van iemand houdt. Een prive voorbeeld van mij is mijn tante Corrie van 86 jaar, oud-Ommense en nu woonachtig in Hoogeveen. Wat had ik haar graag meegenomen voor een lekkere bak koffie met gebak en een praatje in Ommen, omdat ze nog zoveel van Ommen houdt. Maar het mocht en mag helaas niet, vanwege haar leeftijd en haar conditie is het te gevaarlijk. Nu weet ik dat tante Corrie ook net als ik dol is op lezen en op Ommen en dus heb ik het Canon van Ommen voor haar gekocht en verstuurd met een lief berichtje erbij. Op de gok dat ze dit boek over Ommen nog niet had. Een paar dagen later hing ze aan de telefoon. Wat was ze blij en wat hoorde ik mooie verhalen van haar over de mensen die oog hadden en hebben voor haar. Gelukkig dat als het erop aankomt we met z’n allen zoveel liefde kunnen geven. Een ander voorbeeld is gerelateerd aan mijn werk. Ik werd geïnterviewd door Bas Westerweel in zijn ‘Situation Room’ over hoe we positiviteit en liefde brengen in de corona-tijd. Ik ben ontzettend trots op onze Drentse organisatie ‘Biblionet Drenthe’ die in deze tijd heeft laten zien dat we niet ver weg zijn, maar juist dichtbij op welke manier dan ook. Mochten jullie benieuwd zijn naar het interview, klik dan hier.
Een klein presentje, een beetje aandacht is vaak alles wat nodig is om te voelen er wordt aan mij gedacht. Ik word niet vergeten.

Vrijheid
Door de verbeterde corona situatie in Nederland krijgen we letterlijk en figuurlijk weer wat ruimte en daar zitten we allemaal naar te snakken. Vrijheid om te bewegen en vrijheid om fysiek bij elkaar te komen in grotere groepen. Want doordat er veel dingen ‘niet mogen’ – hoe begrijpelijk dat ook is – voelen we ons toch beknot in onze vrijheid. En ook dat doet weer beseffen dat ook alles kunnen en mogen niet zo vanzelfsprekend is als we soms denken. Het zit in vrij simpele dingen zoals naar de kapper gaan, uit eten, op vakantie en je verjaardagsfeest thuis vieren met heel de familie, maar ook in zware emotionele aangelegenheden zoals afscheid nemen van je dierbaren, het niet kunnen bijstaan van een ziek familielid of vriend/vriendin of op een volstrekt andere manier invulling geven aan 4 en 5 mei. En hoe mooi is het dat we toch in onze beperkte ‘vrijheid’ dan toch een gezamenlijk nieuw ritueel bedenken en uitvoeren, of het nu gaat om het samen klappen voor al het verzorgende personeel of het samen zingen van het Wilhelmus. Ikzelf krijg bij dat soort momenten kippenvel, want veraf is opeens dichtbij. Met de raad vergaderen we op dit moment nog steeds digitaal, het is even wennen, maar alles went zeg ik dan! 

Hoe de toekomst er de komende tijd uit gaat zien weet niemand. Op dit moment lijkt de enige zekerheid wel de onzekerheid. En toch kijk ik nieuwsgierig en vol vertrouwen naar de toekomst. Want ik geloof in samen, niet voor niets heet ons verkiezingsprogramma ‘Samen maken we Ommen’ en dit geldt ook voor de samenleving. Samen, zij aan zij, komen we door deze moeilijke periode heen.

Met vriendelijke groet,

Annelies Bakelaar
CDA Ommen, Fractievoorzitter 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.