20 september 2014

Aandacht voor Jeugdzorg en WMO

Brinkman: dit is echt een heel belangrijk item, want als die doorgaat, hebben we als Staphorst straks veel minder budget om de WMO en Jeugdzorg uit te voeren dan vergelijkbare gemeenten. Deze gelden zijn juist bedoeld om de mensen die het daarwerkelijk nodig hebben te ondersteunen. Het gaat dan bijvoorbeeld om hulp in de huishouding, maar ook hulpverleningstrajecten voor jongeren.

Wat er dreigt te gebeuren is dat gemeenten die in het verleden positief scoorden, nu minder geld krijgen van de rijksoverheid. In Staphorst hebben we veel jongeren maar we hebben als gemeente weinig kosten gemaakt voor jeugdzorg. Dit komt waarschjnlijk doordat in Staphorst veel zelf of met behulp van de naaste omgeving wordt opgelost in plaats van dure zorgtrajecten in te schakelen. De rijksoverheid heeft nu bepaald dat we daardoor minder budget krijgen dan gemeenten van vergelijkbare grootte. Terwijl we juist meer jeugd hebben. Dat betekent dat er minder geld beschikbaar is voor preventieve jeugdzorg. Het gaat dan om algemene preventie waar ieder kind plezier aan beleeft, zoals bijvoorbeeld speelveldjes, maar ook minder geld voor een zorgtraject voor individuele kinderen.

Ditzelfde geldt ook voor hulpbehoevenden (ouderen, gehandicapten) die via de WMO hulp(middelen) ontvangen. Ook hier dreigt Staphorst, om dezelfde reden, gekort te worden door goed gedrag. Ook dat is oneerlijk en hebben dat daarom ook aangekaart bij onze collega's in Den Haag. Maar belangrijk is vooral dat dit gehoord wordt bij de uitvoerende ministeries.

Het lijkt er op dat onze signalen wel gehoord worden, en dat men ook in Den Haag gaat beseffen dat goed gedrag niet gestraft mag worden. Maar dit zijn slechts signalen, we moeten ons blijvend laten horen, totdat we daarwerkelijk meer budget hebben gekregen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.