07 januari 2014

Alcohol en Vuurwerk

Vanaf 1 januari mogen jongeren tot 18 jaar geen alcohol meer kopen of nuttigen in openbare gelegenheden.  Gebruik van alcohol op jonge leeftijd schaadt de hersenen en heeft een negatieve invloed op schoolprestaties enz. Om die reden is het verstandig de leeftijd voor het legaal nuttigen van alcohol te verhogen naar 18 jaar. Het doel is goed. De burgemeester heeft in zijn nieuwjaarstoespraak aangekondigd ook te zullen handhaven. Ook dat is goed, want een nieuwe regel zonder handhaving werkt niet. Maar het is vooral belangrijk in te schatten of het doel wat voor ogen is, bereikt zal worden. Omdat drinken thuis of en een verlengde huiskamers (keten) wel mag, is het risico van deze verhoging van de minimum leeftijd , dat jongeren meer en langer alcohol gebruiken in keten, waar vaak helemaal geen controle is.

Een ander onderwerp is de verkoop en afsteken van vuurwerk. Naar aanleiding van de vuurwerkramp in Enschede zijn de regels voor de verkooppunten fors aangescherpt. Verkopers van vuurwerk moeten bijvoorbeeld een geprepareerde ruimte hebben voor de opslag enz. Zeer terechte maatregelen want het gaat om de veiligheid van omwonenden. Als gevolg van deze aanpassingen en voorwaarden is de prijs van vuurwerk enorm gestegen. Deze strenge regelgeving voor vuurwerkverkoop geldt echter niet in Duitsland. Het gevolg is dat uit onze omgeving grote hoeveelheden vuurwerk worden gekocht in supermarkten net over de grens. Oneigenlijke concurrentie dus met als gevolg is dat veel vuurwerk bij de mensen thuis ligt, ook gevaarlijk. Zorgelijker is het illegale, vaak zeer zwaar,  vuurwerk dat vanuit diverse landen via internetverkoop e.d. bij ons op straat wordt afgestoken met alle risico’s van dien. Er gaan geluiden op voor een algeheel vuurwerkverbod voor particulieren met een professionele vuurwerkshow tijdens de jaarwisseling. Mooi bedacht, maar ook hier moeten we goed nadenken over het doel wat we willen bereiken. Zolang het zo eenvoudig is aan vuurwerk te komen, zal het doel niet bereikt worden.

Een professionele vuurwerkshow kan wel iets toevoegen. Wellicht valt het eigen gekochte vuurwerk in het niet bij een mooie show op de Tippe en zullen velen besluiten te genieten van wat geboden wordt in plaats van zelf voor vele euro’s in de lucht te knallen. De drukte met de jaarwisseling op de rotonde in het centrum zal verminderen en zich verplaatsen naar de Tippe. Met een mooie show en aansluitend een tentfeest zal daardoor het aantal stewards op termijn afgebouwd kunnen worden. Toch maar een keer proberen, zo’n vuurwerkshow!

Maar nogmaals, we moeten het doel niet uit het oog verliezen, en het doel is meer veiligheid, minder ongelukken en minder vernielingen.

Jacob Spiker

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.