19 november 2011

Begrotingsbehandeling deel 2

Tijdens de 2e termijn van de begrotingsbehandeling heeft de CDA fractie een amendement ingediend om het vastrecht voor de afvalstoffeninzameling minder te verhogen met 10 euro per aansluiting. We hebben dit gedaan omdat de inzameling in het buitengebied voorlopig nog niet terug ingevoerd wordt. Eerst zal een analyse gedaan worden (hier is inmiddels mee begonnen met een test aan de Heerenweg) en vervolgens zal een proef gedaan worden. Als die proef uitwijst dat de groene container in het buitengebied toch een succes wordt, zal invoering niet te verwachten zijn voor het eind van 2012. Daarom vinden we het niet reëel nu al kosten aan de burger door te belasten. Dit voorstel is met steun van alle fracties aangenomen.

Hieronder de bijdrage van het CDA in de 2e termijn:

College: dank voor de beantwoording in eerste termijn

 In de eerste termijn hebben we erop aangedrongen dat de reorganisatie dit jaar zijn beslag moet krijgen. In de beantwoording heeft de portefeuillehouder uiteen gezet hoe het college de organisatie  wil inrichten en wat de procedure is. Binnenkort zal het college een voorgenomen besluit nemen en gaat de procedure verder in werking. Het  zal dan enkele maanden duren voordat implementatie plaatsvindt. Daar hebben wij begrip voor, maar de voortgang moet er wel inzitten. We zijn het ook met de portefeuillehouder eens dat deze operatie binnen de gestelde kaders een verantwoordelijkheid is van het college, maar we willen wel op de hoogte worden gehouden.

 Samenwerking met andere gemeenten: Dalfsen kiest voor een shared servicecentrum, dat is niet wat onze fractie voor ogen heeft, de kaders zijn wat dat betreft duidelijk.

 Bid- en dankdag. De burgemeester heeft het vertrekpunt van de coalitie goed verwoord.  Vervolgens is voorgesteld deze beide dagen in te roosteren als collectieve atv dagen. Dat kan onze instemming krijgen, maar wanneer dat niet haalbaar blijkt, dan gaan we terug naar het vertrekpunt: gemeentehuis gesloten voor publiek maar kan worden gewerkt. Wel of niet werken is een eigen keuze van het personeel.

 Tijdens de eerste termijn hebben we gesproken over de financiële gevolgen van het vooralsnog niet herinvoeren van het inzamelen van gft afval in het buitengebied. Even dreigde een discussie over de inhoud van het afvalinzamelen. Wellicht kwam dat omdat de indruk is gewekt dat de CDA fractie tegen het hele voorstel over de gewijzigde afvalinzameling is. Daarom nog even korte reactie hierop: onze fractie staat voor een belangrijk deel achter het plan en de doelstelling de hoeveelheid restafval te verminderen. Over het inzamelen van papier zal goed gecommuniceerd moeten worden met scholen, kerken en verenigingen die nu ook inzamelen. Hiervoor zal een regeling getroffen moeten worden. We zijn er echter niet voor dat gewoon een compensatie gegeven wordt zonder dat er een tegenprestatie tegenover staat. Maar wellicht kunnen deze vrijwilligers iets betekenen bij het opruimen van zwerfafval, bij de bibliotheek, zomaar een paar voorbeelden. Het gaat erom dat er gekeken moet worden naar alternatieven. We hebben echter grote twijfel over de herinvoering van het ophalen van gft afval in het buitengebied, vandaar dat we blij zijn dat er een pilot komtt. Wanneer die proef slaagt, zijn wij de eerste om toe te geven dat we het niet goed ingeschat hebben. Het wel of niet slagen hangt voor een belangrijk deel af van de communicatie. Wat dat betreft is de brief die deze dagen bij alle inwoners is bezorgd geen goed voorbeeld.

 Dan waar het nu om gaat: conform het besluit van 25 oktober zal voor de inzameling van gft afval in het buitengebied eerst een analyse op de aansluitadressen gedaan worden en daarna een pilot.  Omdat de resultaten hiervan niet voor eind 2012 te verwachten zijn, zullen komend jaar minder kosten worden gemaakt en is de voorgestelde mate van verhogen van het vastrecht voor 2012 niet nodig. Wij hebben de wethouder financiën gevraagd het financiële effect te berekenen van het besluit van 25 oktober. Wij hebben deze berekening ontvangen, wethouder dank daarvoor. Concreet komt het erop neer dat in 2012 ruim 50.000 euro minder uitgegeven wordt. Per aansluiting zal het vastrecht daardoor met ca 10 euro minder verhoogd hoeven te worden. Het CDA zal daarom een amendement indienen die erin voorziet dat het vastrecht 134 euro wordt in plaats van de voorgestelde 144 euro.

 Een aantal fracties hebben een opmerking gemaakt over de museumboerderij. We zijn blij met de beantwoording van de portefeuillehouder. Er zijn gesprekken gaande over voortzetting van het museum met een andere wijze van beheer en financiering. Het CDA heeft al vaker gezegd de museumboerderij in de steeg te willen integreren in een groter geheel met daarin ook ruimte voor commerciële activiteiten, zoals winkeltjes en lichte horeca. We juichen de gesprekken hierover dan ook toe met hopelijk als resultaat een mooie historische steeg met volop activiteiten, een verrijking voor Staphorst.

 Dan zijn er opmerkingen gemaakt over het mortuarium. In het coalitieakkoord hebben we afgesproken deze voorziening te privatiseren. De portefeuillehouder gaf vorige week aan dat het geen verplichting is dat de gemeente een dergelijke voorziening binnen de gemeentegrenzen moet hebben. Doorverwijzen naar buurgemeenten mag ook. Gezien het zeer geringe gebruik van deze voorziening heeft onze fractie geen moeite met het afstoten hiervan.

 De SGP heeft een motie aangekondigd dat vanwege het beëindigen van subsidies voor gemeentelijke monumenten ook de eisen voor deze panden verminderd moet worden. Wij kunnen daar van harte mee instemmen. De beeldbepaling moet blijven, maar meer ruimte voor inpandige aanpassingen en gebruik van ander, moderner materiaalgebruik moet mogelijk worden. 

 

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.