02 mei 2016

Bomenbeleidsplan

Voor het onderhoud, aanplant, herplant en kappen van openbare bomen heeft de gemeente een bomenbeleidsplan opgesteld. Wat opvalt is dat het onderhoud van de vele openbare bomen (33 duizend stuks) moeite kost en dan ook achterstand heeft opgelopen.  Daarom vindt het CDA dat de aandacht vooral moet komen te liggen op kwaliteit en minder op kwantiteit. We hebben geweldig mooie, groene wijken. Daar moeten we blij mee zijn, het zorgt voor een goed woon- en leefklimaat. Maar moeten voorkomen dat we die mooie groene omgeving niet bij kunnen houden wat betreft onderhoud. Onderstaand de bijdrage van CDA woordvoerder Jacob Spiker over dit onderwerp:

 

Vorig jaar was ik aanwezig bij een informatieavond over het bomenbeleidsplan. Wat moeten we met zo’n plan dacht ik toen. Er was toen nog sprake van een combinatie van openbare en particuliere bomen. Dat laatste deel is eruit gehaald, daar komen we later dit jaar over te spreken. Er was een goede opkomst en de teneur was vooral dat individuele burgers overlast ondervonden van bomen.

Dat komt in het voorliggende bomenplan ook terug. Bomen zijn een algemeen belang, waar afzonderlijke burgers wel eens overlast van ervaren. Dat komt voor een deel doordat bomen niet altijd op de meest logische plek zijn gepland of dat de keuze voor een boomsoort niet gelukkig was.

Daarom is het toch wel goed een bomenplan te hebben, dat er nagedacht is en wordt over structuren, belangrijke en minder belangrijke bomen enz. Nu zal het altijd zo blijven dat individuele burgers in sommige gevallen overlast ervaren van bomen. Maar door op een doordachte wijze aan te planten, kan dat wel beperkt worden. Niet alle bermen zomaar vol planten, maar weloverwogen de plekken voor aanplant of herplant bepalen. We moeten overigens niet te krampachtig doen wanneer een overlast veroorzakende boom maar beter weg gehaald kan worden. De belangrijkheid van bomen en structuren is goed omschreven en geeft houvast voor aanplant, herplant, onderhoud en saneren.

In de loop der jaren is Staphorst een mooie groene gemeente geworden. We mogen ons gelukkig prijzen dat we zoveel wijken hebben met veel groen. Maar om het beheersbaar te houden, constateren we vanuit het plan, dat het aantal openbare bomen in de gemeente het maximum wel zo’n beetje heeft bereikt.

De conclusie in het bomenplan is dat er achterstand is op het gebied van onderhoud en de toekomst een efficiëntere beheerscyclus nodig is.

Bomen zijn belangrijk, ze zorgen voor zuurstof, filteren fijnstof, verfraaien de omgeving enz. We hebben in de gemeente 33 duizend openbare bomen, daarmee scoren we goed tot zeer goed. Maar die moeten allemaal onderhouden worden en dat blijkt allemaal best lastig te zijn, zo blijkt. Daarom wil het CDA dat we in de toekomst kwaliteit verkiezen boven kwantiteit. Wat de CDA fractie betreft nemen we in het plan op, dat de gemeente geen uitbreiding van het aantal bomen nastreeft. In stand houden en goed onderhouden heeft prioriteit.

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.