09 maart 2008

Buitenbad gaat dicht

Het zwembadbestuur heef definitief besloten het buitenbad te sluiten. Een besluit dat het stichtingsbestuur zelf heeft genomen, op basis van het zeer lage aantal bezoekers. De gemeenteraad heeft hier kennis van genomen en heeft er in meerderheid mee ingestemd.

Half vorig jaar heeft de raad al uitgebreid gediscussieerd over het al dan niet sluiten van het buitenbad. Er was destijds veel weerstand tegen sluiting, onze fractie was echter toen al van mening dat openhouden niet realistisch zou zijn. Ook na deze discussie is niet gebleken dat de belangstelling is toegenomen om op die manier het buitenbad te redden. Los van de zwemvierdaagse zijn er in 2007 slechts 834 bezoekers geweest, dat zijn er 10 per dag. Duidelijk is dat ons buitenbad niet meer van deze tijd is. Jongeren willen duiken en ander vermaak en dat is niet mogelijk. Echter om iets dergelijks te realiseren zijn zodanig hoge investeringen nodig dat deze niet verantwoord zijn. Zelfs dan is het de vraag of er heel veel meer bezoekers komen. Het is ook niet erg dat in de buurt (Bijvoorbeeld De Wijk en Balkbrug) wel baden zijn die aan de verwachtingen voldoen en ook bezoekers uit Staphorst trekken. Daar hebben ze geen binnenbad en dat is nu juist wel goed in Staphorst. Uit de omgeving komen verschillende kinderen zwemlessen volgen omdat in hun gemeente geen instructiebad aanwezig is. Kortom: het is niet reëel in Staphorst een goed instructiebad en een aantrekkelijk buitenbad in stand te houden. Vergelijkbare gemeenten hebben over het algemeen of alleen een buitenbad of uitsluitend een binnenbad, niet beide. Het zwembadbestuur zal zich nu concentreren op het instandhouden van een goed instructiebad en dat is wat ons betreft een goede beslissing.


Onderstaand de bijdrage van het CDA in de commissie van 12 juni 2007:

Het college stelt voor het buitenbad bij ons zwembad De Broene Eugte te sluiten per 1 september. Een onderwerp dat ons hele dorp al enige tijd bezig houdt. Het stichtingsbestuur van het zwembad heeft een toekomstvisie laten ontwikkelen en daaruit blijkt dat openhouden van het buitenbad niet langer wenselijk is gezien het beperkte aantal bezoekers. Al enige tijd zoemt een bedrag rond van 9000 euro, wat de kosten zouden zijn voor het openhouden van het buitenbad. Een vrij klein bedrag afgezet tegen de totale kosten. Van het stichtingsbestuur hebben we echter begrepen dat dit bedrag niet helemaal juist is, en structureel hoger uitvalt. Daar het buitenbad slechts 3 maanden gebruikt kan worden en behoudens de zwemvierdaagse zeer matig bezocht wordt, heeft het bestuur besloten dat openhouden niet reëel is. De nadruk zal nog meer gelegd worden op het behouden van een goed functionerend instructiebad en wat het CDA betreft heeft dat ook eerste prioriteit.

Zoals al gezegd houdt dit onderwerp de gemoederen in ons dorp aardig bezig. Zo is de reddingsbrigade volop bezig haar naam eer aan te doen en wil proberen het buitenbad te redden. Het is de vraag hoe reëel dat is, er zijn immers maar weinig gemeenten van onze omvang met zowel een binnen- als een buitenbad. Er zijn een aantal handtekeningen verzameld en er is gelobbyd bij de verschillende fracties. Maar 5000 handtekeningen zijn nog geen 5000 verkochte entreebewijzen. Deze actie is overigens een onderwerp dat speelt tussen het zwembadbestuur en de reddingsbrigade.

Het stichtingsbestuur is verantwoordelijk voor de exploitatie van het zwembad en wij moeten uitkijken daar aan te tornen. Het CDA gaat dan ook akkoord met dit voorstel.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.