27 februari 2013

CDA tegen beschermde zorg voor uitsluitend reformatorische gezindte

Namens het CDA heeft Henk Courtz tijdens de raadsvergadering van 26 februari 2013 het volgende ingebracht:

Allereerst willen we de Stichting complimenteren met hun gedegen voorwerk, het plan ziet er verzorgd uit. Maar toch is het CDA niet enthousiast.

Het CDA vind dat er geen tweedeling in de maatschappij mag ontstaan en dus ook niet met dit plan in de zorg. Het CDA heeft geen bezwaar tegen eigen identiteit maar wil voorkomen dat bevolkingsgroepen zich afzonderen. Juist door respect voor elkaar te hebben kunnen we in Nederland en dus ook in Staphorst met verschillende achtergronden bij elkaar wonen en leven. Ook het aantrekken van personen buiten de gemeente moet geen doel op zich worden.

Hoofddoel voor het CDA is een brede zorg in de Berghorst met een eventuele uitbreiding richting het dienstencentrum met meer gespecialiseerde zorg. Bovendien zijn eventuele zorg locaties in Rouveen en IJhorst van groot belang voor de plaatselijke bevolking.  Waarom is door de Stichting niet met voorrang in Rouveen of IJhorst gezocht? De wethouder antwoordde pasgeleden op vragen van de PvdA dat een eventueel reformatorisch zorgcomplex niet ten koste gaat aan andere zorgplaatsen in de gemeente. Is dit naar de toekomst toe vol te houden?

Ook de locatie Schuthekkeweg is voor het CDA niet logisch, er ontstaat een dorp in een dorp met eigen regels en uitzonderingen. Wensen zijn niet altijd mogelijk, ook binnen de Berghorst kunnen mensen op hun eigen manier wonen en leven. Het tunneltje onder de A 28 wordt genoemd en gaat een belangrijke rol spelen, met een rolstoel of rollator zal dat nog niet echt meevallen.

Daarnaast is ook de provincie niet positief, het gaat hierbij vooral om de locatie. Het CDA is het hiermee eens. Wat als een andere geloofsgemeenschap of juist een groepering die niet geloofd met een soortgelijk initiatief komt? Gaan we dan weer ergens een zorgwijkje neerzetten in het buitengebied?

Al met al geen goed plan, wat dan ook nog de volgende vragen oproept, Wat is het verschil in zorg in de Berghorst en de zorg in de nieuwe woonvorm Stichting Zorg Staphorst en wat kan in de Berghorst niet wat de nieuwe woonvorm wel kan?

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.