13 juni 2012

Cultuur in Staphorst

De afgelopen raadsvergadering hebben we gesproken over een cultuurnota. Het is de bedoeling dat er in deze cultuurnota komt te staan wat we onder cultuur verstaan en hoe we dit gaan invullen in Staphorst. Denk aan amateurkunst, cultuureducatie voor de jeugd, maar ook ons Staphorster cultuurerfgoed als de museumboerderij.
Op dit moment hebben we in Staphorst geen cultuurnota. Waarom dan nu er wel één maken? Omdat dit een verplichting was van de provincie wanneer zij subsidie gaven. Wij hebben als gemeente deze subsidie gebruikt (o.a. voor Staphorst 200) en dus moet er een cultuurnota komen.
Als CDA hebben wij hier grote vraagtekens bij. Wij zien hier op dit moment – in deze tijd van bezuiniging- de meerwaarde niet van in. We zijn als raad enthousiast over cultuur in Staphorst aan het spreken, maken nieuwe plannen, etc.. We gaan vervolgens ook in gesprek met stichtingen / burgers etc. die hun inbreng geven. Ongetwijfeld komen hier veel enthousiaste nieuwe plannen uit. Wat op zich heel mooi is, maar niet op dit moment. We weten van te voren al dat er momenteel geen geld beschikbaar is voor nieuwe initiatieven. We moeten juist, ook komend jaar weer, flink bezuinigen. Een gedeelte van die bezuinigingen valt binnen de cultuursector, denk aan de museumboerderij, bibliotheken, muziekonderwijs. Waarom dan als raad druk bezig gaan en een ambtenaar belasten met het uitwerken van een cultuurnota?
Naast de financiële argumenten, hebben wij nog een bezwaar tegen het maken van een cultuurnota. We hebben de afgelopen weken al in de media kunnen lezen dat de SGP graag een passage opgenomen wil zien waarin we stellen dat cultuur tot Gods eer moet zijn. Wij vinden juist dat wat iemand drijft om zijn leven vorm te geven, geen zaak is van de overheid.  Of hij vanuit een geloof in God zijn leven en de samenleving vorm wil geven of vanuit een andere overtuiging, voor ons als gemeenteraad maakt dat niet uit; maar gaat het erom dát we ons met z’n allen inzetten voor onze samenleving. De nadruk ligt hier op “met z’n allen”, wij moeten er als gemeenteraad voor zorgen dat wij beleid maken voor iedereen in onze mooie gemeente, ongeacht kerk, geloof of achtergrond. Maar wanneer de SGP haar zin krijgt, en hiervoor een meerderheid in de raad weet te krijgen; maken wij een cultuurnota voor een gedeelte van onze gemeente. Met als ‘gevaar’ dat er grenzen worden gesteld aan cultuur waar geen begrenzing hoort te zijn. Is een kunstenaar dan niet meer vrij (binnen de wettelijke grenzen)  in wat hij op het doek zet?  Worden er dan kaders gesteld aan welke bands mogen optreden in onze gemeente? Wij zullen er alles aan doen om te voorkomen dat dit gaat gebeuren!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.