27 juni 2012

Glasvezel in Staphorst

De CDA fractie heeft tijdens de algemene beschouwingen aangedrongen op de aanleg van glasvezel in Staphorst.  Het aanleggen van glasvezel is geen taak voor de gemeente maar we kunnen wel een initiërende rol spelen. Bij voldoende deelname (norm is 30%) zijn kabelaars vaak graag bereid tot de aanleg van glasvezel. In diverse omliggende gemeenten wordt inmiddels glasvezel aangelegd en ook in Staphorst zal dat voorzien in een behoefte. Tarieven voor aansluiting zijn tegenwoordig concurrerend met gewone internet abonnementen en de verbindingen zijn sneller en stabieler.

Helaas zijn buitengebieden voor marktpartijen te uitgestrekt voor aanleg en dat zal waarschijnlijk ook gelden voor de Oude Rijksweg en Gemeenteweg. Maar door de vele boerderijsplitsingen is het aantal aansluitingen veel meer geworden dan het vroeger was en in combinatie met de dorpskernen wellicht wel aantrekkelijk. De gemeente hoeft hier afgezien van een stukje initiatief geen geld in te steken maar kan wel iets betekenen voor de burgers. Voor het buitengebied wil de provincie Overijssel onder andere op initiatief van CDA statenlid Henk Meulink plannen maken om in alle buitengebieden breedbandnetwerken mogelijk te maken. CDA Staphorst heeft het college in een door alle partijen gesteunde motie opgedragen alvast plannen hiervoor te ontwikkelen om zodra de plannen en budgetten van de provincie bekend zijn, hier meteen op in te kunnen spelen. Vooral omdat we nu de Oude Rijksweg en Gemeenteweg openbreken is het belangrijk de kansen die er voor breedband met hulp van de provincie aankomen, meteen te benutten.

 

Motie:

Overwegingen:

De provincie Overijssel de ambitie heeft om een open, toekomst vast en provincie dekkend breedband vast netwerk te realiseren. De provincie Overijssel de aanleg wenst te versnellen in gebieden (bedrijven terreinen en buitengebieden) waar marktpartijen geen snelle breedbandnetwerken zullen aanleggen De Provinciale Staten besluit Gedeputeerde staten opdracht te geven tot een uitwerking van deze opdracht waarin leningen en subsidie beschikbaar worden gesteld voor 38.000 particuliere huishoudens, 2000 zakelijk adressen in de buitengebieden en 150 bedrijventerreinen. De gemeenten en coöperaties hierbij het initiatief moeten nemen, maar daarbij zullen worden ondersteund in kennis en expertise De provincie in het najaar het definitieve budget vaststelt

 

Opdracht aan het college:

Om nu te starten met maken van plannen voor de aanleg van breedband in de  buitengebieden inclusief Oude Rijksweg en Gemeenteweg, om zo snel mogelijk gebruik te maken van de expertise, ondersteuning, leningen en subsidies die door de provincie Overijssel ter beschikking worden gesteld.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.