21 februari 2018

Interview met Bert Krale (5)

Interview met Bert Krale – nummer 5 van het CDA.


Stel jezelf eens voor:

Bert Krale, 45 jaar, gelukkig getrouwd en vader van een dochter en een zoon. In het dagelijks leven ben ik wethouder en ondernemer. In mijn vrije tijd geniet ik van diverse sporten, alleen of met mijn kinderen.

Wat wil je bereiken voor de gemeente Staphorst?

Ik wil werken aan een Staphorst waar de gemeenschap de ruimte krijgt om haar (toekomst)dromen zo veel mogelijk waar te maken.  Zo benutten we de kracht die de Staphorster gemeenschap in zich heeft optimaal. De gemeente moet het mogelijk maken, maar de gemeenschap moet het zelf doen.

Waarom ben je de politiek ingegaan?

Ik erger me vreselijk aan mensen die alleen maar klagen dat “het beter moet” of “allemaal heel slecht geregeld is” zonder dat ze ook maar iets doen om er zelf iets aan te veranderen. Het is zo ontzettend inspirerend en leuk om er zelf de schouders onder te zetten. En de wereld dat zijn niet anderen, dat zijn we allemaal samen. Vandaar dat ik besloten heb om enige jaren van mijn leven beschikbaar te zijn om te werken voor de gemeenschap van Staphorst.


Als je moet kiezen tussen een kroket en een appel, wat kies je dan?

Ik zal niet altijd de verleiding kunnen weerstaan om ze allebei op te eten, maar als ik moet kiezen kies ik voor de appel.

Wat is voor jou heel belangrijk? Waar ligt jouw hart?

In mijn eerste periode als wethouder werd ik het meest gelukkig van die momenten waarop we als gemeente samen met inwoners ergens de schouders onder zetten. Dat was altijd een succes. Denk aan het ontwerp van Staphorst-Noord, de aanpak van de voetbalvelden, het zwembad, de activiteitenzone in Rouveen of de realisatie van glasvezel. De inwoners van onze gemeente hebben zoveel kracht en kennis in zich die moeten we benutten. Dat is een veel betere methode dan met belastinggeld dingen laten organiseren door de gemeente.

Ik werd ook erg blij van de twee infoavonden voor burgers over "hoe werkt de gemeente". Dat is een beetje mijn initiatief in het college en prachtig door de burgemeester opgepakt. Mooi om aan onze inwoners uit te leggen hoe politiek en besturen werkt.

Wat wil je later worden?

De komende vier jaar hoop ik de gemeenschap van Staphorst weer te mogen dienen als wethouder. Als er het vertrouwen is dat ik wat zinnigs kan toevoegen op die positie dan doe ik dat graag. Maar mocht dat niet gebeuren dan ga ik als ondernemer weer verder met allemaal mooie projecten. Wethouder zijn is voor mij geen doel op zich. Zodra ik het gevoel krijg dat ik niet meer voldoende kan toevoegen aan de gemeenschap van Staphorst zal ik me sowieso beraden over mijn toekomst. Als een ander meer kan bijdragen aan een mooier Staphorst op die positie dan maak ik snel plaats.

Welke snack vind je het lekkerst?

Foei, wat een vraag aan een gepassioneerd sporter die probeert gezond te leven. Eerlijk gezegd vind ik een snack op zijn tijd best lekker maar ik voel me gelukkiger als ik een lekker portie fruit voorgeschoteld krijg.

Welke plek in de gemeente Staphorst vind je het mooist of is je het dierbaarst?

Pfff, dat is lastig kiezen.. Ik heb wat met plekken waar mensen elkaar ontmoeten en samen plezier beleven. Denk bijvoorbeeld aan de bosvijver, de sportvelden/sporthal, de Tippe, discotheek, keet, kroeg, evenement of feesttent. Maar ook een kerk waar mensen blij worden van het samen hun geloof belijden en beleven is voor mij een belangrijke mooie plek.

Eén van onze speerpunten is: iedereen doet mee. Wat betekent dit voor jou?

Een maatschappij waarin iedereen zijn schouders onder een betere toekomst voor ons allen zet. Maar ook een maatschappij waarbij ruimte is voor elke manier van leven en geloven die past binnen de grenzen van onze wetten en cultuur. Geen maatschappij waar dingen niet mogen omdat anderen met een bepaald geloof dat niet gepast vinden.

Wat is jouw favoriete avondje uit?

Een avond waar ik samen met mijn gezin plezier van heb. Of dat een avondje uit eten of sporten is maakt voor mij geen verschil.

Waar haal je het meeste plezier uit?

Actieve en genietende mensen om mij heen. Het maakt voor mij niet uit of die mensen genieten van ontspanning, sport, feest of geloof. Ik word gewoon blij van blije mensen om mij heen.

Welk van onze speerpunten (baas over eigen erf, iedereen doet mee, snelle uitbreiding bedrijventerrein, kunstgras voor elke kern, bosvijver: recreatieve hotspot) is voor jou het belangrijkst?

Alle speerpunten passen zo goed binnen “datgene wat ik wil bereiken” dat ik onmogelijk een keus kan maken. De speerpunten van het CDA zijn ook allemaal tot stand gekomen door de inbreng van inwoners op ons verkiezingsprogramma. Als we als CDA voldoende steun krijgen bij de verkiezingen zie ik wel kans om ze als wethouder in een periode van vier jaar allemaal te realiseren.

Waar ben je het meest trots op wat we als CDA hebben bereikt afgelopen 4 jaar?

We hebben de afgelopen bestuursperiode als CDA-fractie in de gemeenteraad en als wethouder uiterst constructief samengewerkt. Dat heeft er in geresulteerd dat we veel zaken hebben weten te realiseren. We komen daar in de komende campagne richting de gemeenteraadsverkiezingen nog uitgebreid op terug.

Waar baal je het meest van dat je niet bereikt hebt afgelopen 4 jaar?

De renovatie van de velden van VV IJhorst had ik graag deze bestuursperiode willen afronden. Helaas is dat niet gelukt, maar ik hoop daar de volgende periode weer de schouders onder te zetten. Hopelijk ook door ook een kunstgrasveld in IJhorst te realiseren. IJhorst is een mooie gemeenschap die het verdient om ook prima voorzieningen te hebben zoals een dorpshuis/ontmoetingsplek en sportvoorzieningen.

Wat wil je nog kwijt?

In de afgelopen bestuursperiode heb ik nog meerdere malen gezien dat raadsleden inwoners op het verkeerde been zetten door moties of amendementen te schrijven, of dingen te zeggen in de trant van: “het college van burgemeester en wethouders kan wel toestaan wat u wilt maar ze willen het gewoon niet”. Het ging dan om zaken die inwoners wilden maar die niet passen binnen landelijke wetten en/of de spelregels die de gemeenteraad heeft vastgesteld. Het is erg oneerlijk richting het college van B&W dat gewoon uitvoering dient te geven aan het beleid dat door de gemeenteraad is vastgesteld. Maar dat is niet het ergste. Het ergste is dat deze inwoners vervolgens op basis van deze toespelingen van raadsleden gaan geloven dat ze toch hun zin kunnen krijgen. Hierdoor gaan deze inwoners het gevecht aan door middel van bezwarenprocedures en de gang naar rechtbank en Raad van State om zo de besluiten van het college van B&W aan te vechten. Veelal zonder succes omdat het college gewoon de spelregels uit voert. Het eindresultaat is dan veel kosten voor de inwoner, verspilling van belastinggeld zonder resultaat voor de inwoner en weer een inwoner die het vertrouwen in de overheid heeft verloren.

Ik vind dat sommige raadsleden in die zin "boter op hun hoofd hebben". Het is bekend dat door een niet zuivere rol van raadsleden inwoners op het verkeerde been zijn gezet. Het feit dat sommige dossiers zich zo lang voortslepen kan daarvan wel eens het gevolg zijn. Daarom pleit ik voor rolvastheid en bestuurlijk eerlijk gedrag. Als wethouder namens het CDA heb ik me de afgelopen periode daarvoor ingezet en zo wil ik me ook de komende periode inzetten.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.