10 maart 2008

Jeugd en gezin (2)

Het CDA in meppel organiseerde maandagavond 10 maart een debat met en over jongeren. Jongeren vroegen om duidelijke regels, zoals geen alcohol onder de 16: prima, maar zorg er dan voor dat er geen gelegenheid is. Een ander onderwerp: de relatie tussen ouders en hun kinderen.

Door een uitgenodigd panel, bestaande uit een gemeleerd gezelschap van jeugdhulpverleners, jeugdagent, politici, jeugdcentrum, scholen enz. werd volgens de jongeren vooral veel gepraat maar ontbrak het aan duidelijke regels en concrete voorstellen. Jongeren hebben behoefte aan duidelijkheid. Beter 3 regels die gehandhaafd worden dan 10 die niet te handhaven zijn.

Enkele voorbeelden van opmerkingen door jongeren:

Wanneer geen alcohol geschonken mag worden aan kinderen onder de 16 jaar, zorg er dan voor dat ze niet binnenkomen. Dus minimum leeftijd voor toegang tot bijvoorbeeld discotheken. Controle op alcoholgebruik wordt uitgevoerd door de VWA, echter je ziet ze nooit. Breng dit terug bij de politie en laat ze controleren. Verantwoordelijkheid bij uitbaters leggen werkt niet, die zijn er vooral bij gebaat de tent vol te krijgen en zoveel mogelijk te verkopen. Sluitingstijden landelijk reguleren. Zodra Kisteman en Klok sluiten begint het bij Lord Nelson. Overigens waren er ook jongeren die het wel plezierig vonden dat de Lord pas laat opengaat en met name laat sluit. De tendens was echter dat het als vervelend werd ervaren dat ze zo lang moesten wachten voordat ze uit konden gaan.

Een belangrijk punt was ook de relatie tussen ouders en kinderen. Door de dialoog met kinderen op gang te houden en ook af en toe nee te durven zeggen, krijgen kinderen  de duidelijkheid die ze wensen. Echter door uitsluitend te communiceren in verboden: dit mag niet, dat is niet goed en daar moet je voor oppassen werkt vaak averechts. Door te praten met kinderen, interesse te tonen in hun uitgaansleven en daar voor open te staan bereik je vaak veel meer.

Zomaar een paar punten uit een boeiende discussie met jongeren die een hele avond duurde onder leiding van CDA wethouder in Meppel Ko Scheele.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.