28 mei 2014

Maidenspeech Genevive Compagner

Hier sta ik dan, een vrouw van 25 jaar die voor het eerst haar bijdrage mag doen in de gemeenteraad van Staphorst. Wat doen mensen van mijn leeftijd zoal? Ter illustratie en niet voor persoonlijk vergelijk wil ik een aantal personen noemen.

Te beginnen met Alexander de Grote, hij veroverde op 25-jarige leeftijd drie Perzische steden en breidde zo zijn rijk uit met het huidige Iran.

Aletta Jacobs werd op dezelfde leeftijd de eerste vrouwelijk Nederlandse arts.

En als laatste, maar zeker niet de minste, wil ik Esther noemen. Gezien de sociale conventies van die tijd kan men met aan redelijkheid grenzende waarschijnlijkheid stellen dat zij al koningin was op haar 25e. Voor velen is Esther een voorbeeld van een daadkrachtige, dappere en barmhartige vrouw.

 

Ik hoop met een frisse blik aandeel te hebben in het besturen van onze mooie gemeente waarin we respect hebben voor elkaar en waar nodig er nuances worden aangebracht.

 

Dan deze beleidsnotitie, dat vinden wij een goed voorbeeld van een dynamisch Staphorst; kijken naar de kracht van de burger en de omgeving en een gemeente die fungeert als vangnet. Deze notitie straalt daadkracht uit en moet voortvarend worden uitgevoerd. Er komt veel naar ons toe maar wanneer we vasthouden aan onze nuchtere Staphorster instelling dan kunnen wij veel bereiken met de decentralisaties.

 

Enkele vragen voor de portefeuillehouder:

1.      Het in elkaar schuiven  van de twee netwerken moet het doel zijn en dat moet een logische vervolgstap zijn bij de opzet zoals deze nu geschiedt, dus niet kan maar wordt. Is de portefeuillehouder het hiermee eens?

2.      Behoren tot het voortgezet onderwijs ook de scholen buiten de gemeente waar kinderen vanuit onze gemeente heen gaan?

3.      Ik heb begrepen dat het zorgoverleg op den duur wordt vervangen door het CWO-netwerk. Wat is het verschil tussen beide nu er voor het CWO-netwerk gebruik wordt gemaakt van dezelfde partners die betrokken zijn bij het huidige zorgoverleg? Of is dat alleen het feit dat de burger nu wordt betrokken bij het overleg waar dat voorheen niet gebeurde?

4.      Wij vinden de rol van de zorgcoördinator erg belangrijk en het is noodzakelijk dat met de invulling daarvan rekening wordt gehouden met de samensmelting, De zorgcoördinator moet dus op beide gebieden goed kunnen opereren, is de portefeuillehouder het hiermee eens?

5.      De WMO-raad geeft haar zorg weer bij de vrijwilligers,  dat verdient zeker aandacht.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.