25 maart 2014

Niek Gosker neemt afscheid

Beste Niek,

 

23 jaar geleden heb ik voor het eerst kennis met je gemaakt. Het was vlak voordat wij trouwden, en in die tijd was het nog gebruikelijk dat buren aan huis kwamen bij de ouders. Ik kende je niet en vroeg aan mijn moeder wie die man met de snor in de hoek was. Dat is Gosker, die in het huis van Arends woont, zei ze. Oh die...

 

Daarna duurde het een aantal jaren voordat we elkaar echt leerden kennen. Dat was op een ledenvergadering van onze partij, voorafgaand aan de verkiezingen van 2002. Je kwam toen op plek 4 van de CDA lijst en werd na de installatie van de heer Brand als wethouder, beëdigd als raadslid. Inmiddels dus drie periodes namens het CDA als volksvertegenwoordiger van de gemeente Staphorst.

 

Niek, je bent niet iemand van meedoen is belangrijker dan winnen. Je beet je vast in onderwerpen en als je ergens van overtuigd was, moesten we met goede argumenten komen om je ervan af te brengen. Vaak was dat ook niet nodig, omdat jou ideeën meestal gewoon goed waren. En als we het niet eens waren, zei je gewoon in de raad dat je dat van je fractievoorzitter niet mocht zeggen.

 

Aan het begin van de laatste periode kregen we van de burgemeester allemaal een beeldje, per fractie één met een verschillende betekenis. Wij van het CDA kregen een houthakker met een bijl. Ik had niet de indruk dat dit aan de aanwezigheid van mevrouw Brinkman of mijzelf te danken was. Maar het kenmerkte je ook. Jezelf een weg banend door een oerwoud van notities, beleidsnota’s en regels. Als iets je niet zinde vertelde je dat gewoon, dan vielen er maar spaanders. Maar altijd in het belang van de gemeenschap. Als er iemand is die eigen belang niet in zijn woordenboek heeft staan, ben jij het. Er zit een goeie kop op zeggen we weleens, dat geldt zeker voor jou!

 

Niek we zullen je missen, al was het maar vanwege de tijd die jij in het raadswerk stak en daarmee je fractiegenoten veel werk uit handen hebt genomen. Maar ook tijdens fractievergaderingen. We konden alles tegen elkaar zeggen en kwamen er altijd uit. Niek we zullen je missen, maar je neemt dan wel afscheid als raadslid, je hebt al aangeboden ons ook in de toekomst bij te willen staan, bijvoorbeeld als schaduwfractielid. Maar we kunnen als raad ook commissies benoemen met burgerleden, bijvoorbeeld een presidium met oud raadsleden? Ook als campagneleider blijf je actief en maar goed ook. Altijd nieuwe ideeën, vaak briljant door eenvoud. De blik is nu alweer op 2018. En dat het werkt is een paar jaar geleden wel gebleken. In ons programma stond iets van meer blauw op straat en nog voor de verkiezingen werd je op je wenken bediend. Met het plakken van de verkiezingsborden werd je bekeurd voor het niet dragen van een gordel. Maar ook daar bleek dat je het allemaal voor de partij deed, want declareren was er niet bij.

 

Je hebt mij eens een boek over je vader laten lezen. Een man die zich ook ten dienste van de maatschappij heeft gesteld, een echte partijman. Tijdens het lezen ontdekte ik veel overeenkomsten met jou. Jij bent ook een echte CDA’er, altijd bereid anderen te helpen en zeker niet uit op persoonlijke roem. Soms was je gewoon te eerlijk, geen echte politicus. Je zei gewoon wat je dacht. En als je een grapje maakte vertelde je dat er gewoon bij. ‘Dit was het een grapje’. Wel zo transparant...

 

Niek, namens de CDA fractie wensen wij jou, samen met Fennie, alle goeds en Gods zegen toe. We zullen in een andere setting als fractie en partij nog afscheid van je nemen als raadslid. Niek, een vriend voor altijd! Bedankt, het ga je goed.

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.