06 juni 2014

Onterechte korting jeugdzorg

Afgelopen week was in het nieuws dat Staphorst en Zwartewaterland fors minder geld krijgen van de Rijksoverheid dan de gemiddelde gemeente. Gemiddeld krijgt een gemeente 919 euro per jongere. In Staphorst ligt dat op 540 euro en in Zwartewaterland krijgt de gemeente 767 euro per jongere. Dit bericht heeft de CDA-fracties van Staphorst en Zwartewaterland zeer verontrust. Want eigenlijk worden wij nu gestraft, omdat wij veel preventief oplossen en een sterk gemeenschapsgevoel hebben in onze gemeentes en dus minder beroep op dure zorg doen per jeugdige dan de gemiddelde gemeente. Een bepaald percentage van het gemeentelijk budget gaat naar gezamenlijk inkopen hogere zorgniveaus, hierbij kan de verdeling voor ons dubbel nadelig uitpakken, en het andere gedeelte is voor gemeentelijk preventief beleid. Dit kan betekenen dat wij nog veel minder over gaan houden voor preventief beleid, terwijl we dat juist heel belangrijk vinden!

 

Waarom is deze keuze gemaakt om op basis van historische gegevens de uitkering per gemeente vast te stellen? Is over de consequentie nagedacht dat gemeentes die het heel goed doen daar nu voor gestraft worden? En het allerbelangrijkste: wij zouden graag zien dat deze verdeling zo wordt gemaakt dat gemeentes die het goed doen, daarvoor beloond worden of in ieder geval niet gestraft worden.

 

Deze vragen hebben Herriet Brinkman (CDA Staphorst) en Margreet Bosman (CDA Zwartewaterland) gezamenlijk gesteld aan de CDA Tweede kamer fractie met het verzoek dit onder de aandacht van betrokken bewindslieden en andere partijen te brengen.

 

Link naar artikel: http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=190505

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.