05 maart 2014

Open plekken beleid Gemeenteweg - Oude Rijksweg

Open plekken beleid is bedoeld om daar waar voldoende ruimte is en nog geen vier woningen achter elkaar staan, een woning in de rij toe te kunnen voegen. Het gevoel bij de bevolking is echter dat ruimtes buitenproportioneel worden volgebouwd.

Gezien het aantal vanaf 2006 gemiddeld 3,5 per jaar geeft aan dat het meevalt met de aantallen die gebruik gemaakt hebben van deze mogelijkheid. De verwarring is dat saneringslocaties onder dezelfde noemer worden geschaard als open plekken. September 2012 is besloten nieuwe verzoeken aan te houden tot na de evaluatie. Dat besluit hadden we beter niet kunnen nemen, totdat er nieuw beleid is geldt het bestaande beleid. Aanvragen hebben nu anderhalf jaar stil gelegen. Juli 2013 hebben we voor het eerst de evaluatie behandeld. De conclusie was dat het bestaande beleid zo gek nog niet was. Wel zijn een aantal punten van aandacht benoemd en één daarvan is de wens om ook het saneringsbeleid te evalueren. Het college geeft aan dat dit voor de komende zomer zal gebeuren, daar zijn we content mee.

 

De reden dat we deze evaluatie nog voor de verkiezingen moesten behandelen is een aanvraag voor een woning aan aan de Vd Walstraat. Deze plek is echter niet opgenomen als mogelijke bouwlocatie in het open plekken beleid.  Wat ons betreft mag deze aanvraag ook separaat behandeld worden. Maar de portefeuillehouder wilde dan liever het hele open plekken beleid op de agenda zodat dan ook andere aanvragen verder kunnen. Een goede reden, maar dan is het wel vreemd dat de aanleiding tot deze behandeling, niet behandeld wordt.

 

De meeste discussie ging over een aantal plekken langs dwarswegen waar gebouwd mag worden. Deze zijn aangewezen in 2006, een aantal daarvan zijn al ingevuld. In het nieuwe voorstel staat dat er daarvan een paar geschrapt moeten worden. Het CDA vindt dat onverstandig. Het gaat niet om een groot aantal, laat dan de locaties die aangewezen waren zo als ze zijn. Dat voorkomt onrust en discussies. Verder was het aan dwarswegen toegestaan burgerwoningen te bouwen in plaats van boerderijen. Dat is ook al vaak het geval, wat ons betreft mag dat zo blijven.

 

Al met al is het openplekken beleid niet zo ingrijpend, maar is de onvrede vooral gelegen in de saneringslocaties en daar moeten we later dit jaar zorgvuldig naar kijken.  

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.