23 september 2015

Opvang vluchtelingen

Tijdens de raadsvergadering van 22 september werd door de PvdA een motie ingediend met als verzoek: Om in contact te treden met het COA en te onderzoeken of er binnen de gemeente vastgoed beschikbaar is, dat met inzet van acceptabele financiële middelen geschikt gemaakt kan worden voor de opvang van asielzoekers.

Genevive Compagner reageerde namens de CDA fractie als volgt:

Wij vinden deze motie sympathiek maar kunnen er niet volledig in meegaan. Wij zijn van mening dat er draagvlak onder de Staphorster bevolking moet zijn voor de opvang. Want zonder draagvlak zal de opvang niet slagen en zal het een te zware belasting voor de bevolking zijn. De handen zullen ineen moeten worden geslagen en zal er in oplossingen moeten worden gedacht.

Wij vinden het goed om alvast te onderzoeken of er mogelijke plaatsen zijn die geschikt zijn of kunnen worden gemaakt voor opvang, zodat zodra de vraag komt wij al voorbereid zijn. Daarom is een onderzoek niet verkeerd, maar het pro-actief in contact treden vinden wij een stap te ver gaan.

Daarnaast zitten wij als gemeente in de Veiligheidsregio en de Veiligheidsregio krijgt ook de vragen van de COA over opvang. Het is daarom belangrijk dat wij als gemeente constructief meewerken in deze Veiligheidsregio en helpen waar we kunnen. Maar we moeten hulp verlenen waar de mensen ook iets aan hebben. Het college gaf aan dat ze had gekeken naar plaatsen voor opvang in onze gemeente en daar kwamen de MCR te Rouveen en de Sporthal Staphorst uit. Beide locaties zijn niet geschikt voor opvang van een groot aantal mensen en het COA focust zich nu juist op grote opvangplekken.

Het hebben van een azc in de gemeente vinden wij geen doel op zich, het doel moet zijn dat wij onze medemensen helpen op een manier waarmee ze ook daadwerkelijk geholpen zijn. Wij vinden het dan ook belangrijk dat wij in de Veiligheidsregio onze hulp aanbieden, denk aan ondersteuning en begeleiding. Daarnaast moeten wij onze burgers informeren over wat zij kunnen doen om te helpen.

Wij zijn een kleine gemeente maar kunnen groot zijn in onze daden! Dat een azc in de vorm die het COA momenteel wenst niet past in onze gemeente hoeft geen reden te zijn om deze mensen niet te helpen. Dan moeten wij kijken naar een andere manier, bijvoorbeeld taalbegeleiding, ambtelijke ondersteuning, financiële hulp en vrijwilligers.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.