30 november 2008

Overlast Jongeren

Rond het dienstencentrum wordt door buren enige overlast ervaren door een groep jongeren. Om deze overlast aan te pakken heeft wethouder Hutten een budget gevraagd zonder met een plan van aanpak te komen. Het CDA neemt de overlast serieus maar wilde eerst een concreet plan van de wethouder horen. In de raadsvergadering van 25 november heeft de wethouder de suggestie van het CDA overgenomen de sociale controle te verbeteren door meer verlichting en het snoeien van bossages, waarna onze fractie heeft ingestemd met het voorstel.

De afgelopen tijd hebben we intensief gesprekken gevoerd met verschillende betrokkenen en gekeken naar de huidige locatie en zodoende de problematiek geanalyseerd.

Vooropgesteld wil de CDA fractie stellen dat onze jongerenwerkers goed werk verrichten. Ze zijn een vertrouwenspersoon voor een aantal jongeren en signaleren en bespreken problemen met die jongeren. Dit kunnen kleine dagelijkse probleempjes zijn maar ook grotere onderwerpen als alcohol, drugs en seksualiteit. Ook hebben we geconstateerd dat de groep rond het dienstencentrum niet, zoals zo vaak wordt gezegd, uitsluitend bestaat uit hangjongeren zonder enig zelfinitiatief. Generaliseren is dan ook niet terecht.

In januari is deze raad akkoord gegaan met het plaatsen van units naast het dienstencentrum voor kantoorruimten, een toilet en een vergaderruimte ten behoeve van vluchtelingenwerk en jongerenwerk. De vergaderruimte wordt echter gebruikt als een soort van jeugdhonk. Maar daarvoor is deze ruimte veel te klein en voldoet niet aan de eisen. De situering van het jongerenwerk op deze plaats en op deze wijze heeft een meer aanzuigende werking dan was voorzien.

Wanneer een aantal jongeren bij elkaar komen, kan dat voor anderen overlast veroorzaken. Nu is overlast een ruim begrip, het is maar wat je wilt zien of wilt horen. Feit is dat groepen jongeren wel eens wat luidruchtig zijn en dat het komen en gaan met scooters en auto’s voor buren vervelend kan zijn. Een aantal omwonenden ervaart dat ook als zodanig al hebben wij de indruk dat de overlast op dit moment al verminderd is. Een andere vorm van overlast is het gebruik van alcohol en drugs in de openbare ruimte. Wat dat laatste betreft hebben we begrepen dat er inmiddels al extra gesurveilleerd wordt door de politie.

De indieners van de klachten hebben vooral het verplaatsen of sluiten van de units voor ogen. Op korte termijn is dat echter geen optie tenzij een lokaal in het dienstencentrum voor het jeugdwerk is in te richten met een eigen ingang. Maar in januari is ons al meegedeeld dat dit niet mogelijk is vanwege ruimtegebrek. We moeten zo wie zo niet de illusie hebben dat we met allerlei maatregelen voor of tegen de jeugd alle overlast kunnen oplossen. Altijd zullen de geneugten van de één als vervelend worden ervaren door een ander. In elk geval moeten we ervoor waken op dit moment voorzieningen te treffen die een nog grotere aanzuigende werking heeft. Hooguit enkele maatregelen om de sociale controle te vergroten, eventueel door meer verlichting en het snoeien van bossages langs de weg.

Het college is ondertussen bezig met het verder uitwerken van jeugdbeleid, waarbij ook aandacht gevraagd wordt voor de groep 'hangjongeren'. Wellicht is er behoefte aan een jongerencentrum, maar het is goed dat raad hierover een discussie voert. Want wat willen we daarmee bereiken en wat kunnen we daarmee bereiken en hoe kunnen we iets bereiken. Niet alleen een zaak voor de politiek maar vooral ook van de jongeren en hun ouders zelf. Samen zullen we in gesprek moeten blijven. Wij hebben dat gedaan door ons te overleggen met de jongerenwerkers, in gesprek te gaan met de jongeren, mee te doen met jongeren en te kijken in buurgemeenten en zullen dat ook de komende tijd blijven doen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.