11 november 2013

Reserves en politiek

Tijdens de begrotingsbehandeling ging het vooral om de reserves of beter gezegd het onttrekken van reserves om een tekort op de begroting te voorkomen. Onze fractie heeft er geen moeite mee om in financieel moeilijke tijden af en toe gebruik te maken van reserves om investeringen mogelijk te maken, want daarvoor zijn reserves. Maar nu stelde het college voor nagenoeg alle vrij besteedbare reserves op te gebruiken. Overigens zou daarna de reserve positie nog steeds zeer goed zijn! Maar we vonden het voorstel teveel de rekening doorschuiven naar de volgende raad en generatie. Andere partijen waren het hier wel mee eens, de één wat meer dan de ander.

Maar hoe moet het dan? Het CDA heeft voorgesteld ongeveer de helft minder uit de reserves te gebruiken. Om dat bereiken moet vooral naar de eigen organisatie gekeken worden, we moeten toe naar een kleinere overheid. Wanneer ik hoor dat drie bomen gekapt moeten worden (gewoon met herplantplicht) voor een bedrijfsverplaatsing en daar twee ambtenaren van de gemeente naar kijken, de provincie er iets van vindt en een semieoverheidsorganisatie die de verplaatsing begeleid ook een rol heeft, zijn dat zomaar 16 uur die eraan besteed worden. Of erfinrichtingen, ook geen tijd aan besteden als gemeente. Dat kan en moet minder vinden wij, een kleinere overheid die zich minder met dit soort details bezig houdt.

De oppositie fracties hadden veel commentaar op ons voorstel. Ze wilden beslist geen reserves inzetten, ook niet een beetje, maar hadden geen of een verkeerd alternatief. De Partij van de Arbeid wilde geen reserves inzetten en dat oplossen door de belastingen extra te verhogen. Een keuze die de begroting sluitend kan maken maar de rekening bij de burger legt. Niet onze keuze maar het is in elk geval een alternatief. De Christenunie was ook tegen elke vorm reserves inzetten maar had geen alternatief! Ze waren zelfs tegen ons voorstel om ruim de helft minder te gebruiken en dat begrijp ik niet. Tegenstemmen zonder alternatief is erg goedkoop en vervolgens ook tegen de hele begroting stemmen evenzeer. Maar dat zal wel politiek zijn, ik kan er nog steeds niet aan wennen.

Jacob Spiker

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.