01 april 2011

Samenwerking met andere gemeenten

Om kosten te besparen en de kwetsbaarheid van kleine afdelingen te verminderen zijn gesprekken gaande over ambtelijke samenwerking tussen de gemeenten Staphorst, Dalfsen en Zwartewaterland.

De CDA fractie heeft zich in het verleden altijd gereserveerd opgesteld over samenwerking met andere gemeenten. Die houding was vooral ingegeven doordat er al zeer lang en vaak over gesproken werd maar dat de voordelen voor ons onvoldoende duidelijk waren. Dat had wellicht ook te maken met de brede groep van gesprekspartners van maar liefst 6 gemeenten. Ondertussen zijn er daarvan nog 3 over, waardoor het allemaal veel overzichtelijker wordt. Daarom zijn we content met de afspraken in het coalitie akkoord om waar het mogelijk en het financiëel aantrekkelijk is, hele pakketten onder te brengen bij één van de samenwerkende gemeenten. Geen versnippering van taken en afdelingen over verschillende gemeentehuizen, geen extra huisvesting, kortom overzichtelijk en compact.

In de raad van 22 maart hebben we gezegd best te begrijpen dat er met samenwerking voordelen te halen zijn. Zolang het maar geen gevolgen heeft voor de publieksbalie en voor beleidszaken hebben we daar ook geen moeite mee, maar het moet wel wat opleveren. Onderwerpen waarop samenwerking goed mogelijk is, zijn bijvoorbeeld personeelsadministratie en belastingen.  De drie gemeenten waarmee samenwerking wordt gezocht zijn Dalfsen en Zwartewaterland. Of het daadwerkelijk tot intensieve samenwerking komt zal voor de zomervakantie duidelijk worden. In de raadsvergadering van 22 maart heeft het CDA ingestemd om die samenwerking verder de onderzoeken.

Er zijn mensen die denken dat Staphorst op den duur niet zelfstandig kan blijven. Het CDA meent dat een zelfstandig Staphorst zeker mogelijk is. We moeten ons wel realiseren een kleine gemeente zijn en accepteren dat hele grote voorzieningen niet altijd binnen de gemeente mogelijk zijn. Maar dan zal niet anders zijn als onderdeel van een grote gemeente. Dan zullen de centrum functies ook verdeeld worden over de verschillende samengevoegde gemeenten.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.