25 maart 2008

Vangnet Informatie en Samenwerkingssyteem

Het CDA heeft met gematigd optimisme ingestemd met de invoering van VIS2 (Vangnet informatie- en Samenwerkingssysteem). Een systeem dat moet voorkomen dat organisaties langs elkaar werken waardoor de jongeren met problemen beter geholpen kunnen worden.

Wij waren in eerste instantie wat gereserveerd omdat het systeem niet verplicht gevuld hoeft te worden. De bedoeling is dat wanneer van een jongere met een 'probleem' die zich meld met een hulpvraag, gezien kan worden of hij ook bij andere hulpinstanties staat ingeschreven. De informatie uitwisseling vormt nu vaak een probleem, organisaties werken langs elkaar heen en delen informatie onvoldoende. VIS2 is een instrument om gegevens uit te wisselen. Dit systeem staat of valt met het vullen van informatie door de verschillende instanties. De zorg van het CDA is dat het niet verplicht gesteld mag worden. Wanneer een hulpverlener vanwege tijdgebrek niet overal aan toe komt, zal hij deze extra werkzaamheid, die niet verplicht is, mogelijk achterwege laten. Volgens wethouder Hutten is het wachten op landelijke wetgeving om die verplichting wel op te kunnen leggen. Omdat de gemeente in elk geval verplicht is een informatiesysteem op te starten en de provincie de aanschaf van dit systeem subsidieert, zijn we ondanks onze vraagtekens akkoord gegaan met het voorstel. Wel hebben we gevraagd in gesprek te gaan met Meppel, omdat Staphorst op het gebied van zorg en onderwijs vaak aangewezen is op Meppel.

Onderstaand de bijdrage van het CDA in de raadsvergadering van 25 maart:

Tijdens de commissie inwonerszaken van begin deze maand waren wij wat gereserveerd over dit onderwerp. Die gereserveerdheid had enerzijds te maken met onze twijfels in het algemeen over de invoering van allerlei systemen waarvan we het succes maar af moeten wachten. In dit specifieke geval werd deze twijfel vooral niet minder door de weinig overtuigende tekst uit het voorstel. Het raadsvoorstel wijkt wat dat betreft niet af van drie weken geleden.

Wanneer ons gevraagd wordt om iets te vinden van jeugdzorg of zorg in het algemeen, zal een 'nee' vaak uitgelegd worden als dat we het niet goed voor hebben met de zorg. Maar dat is zeker niet het geval. De doelstelling van VIS2 steunen we van harte, hoe minder er langs elkaar heen wordt gewerkt hoe beter het is. Het systeem vinden we echter te vrijblijvend. VIS 2 kan iets betekenen in de afstemming en samenwerking. Kan betekenen en een werkwijze die succesvol kan zijn, zo lezen in het voorstel.

Het succes hangt af van het wel of niet vullen van het systeem door de verschillende hulpinstanties. De wethouder heeft al gezegd dat het consequent invoeren van gegevens van essentieel belang is, maar dat dit nog niet verplicht kan worden. Wij voorspellen dat wanneer een hulpverlener meerdere informatiesystemen moet vullen, in geval van tijdgebrek of een keer een beetje minder zin, het niet verplichte VIS2 over zal slaan.

De provincie dringt aan op invoering en subsidieert daarom de implementatie. Uiteindelijk kost het ons dus in eerste instantie niets. Onderhoudskosten zijn in de toekomst wel voor rekening van de gemeente, alsook de extra tijd die ermee gemoeid gaat. Uiteindelijk zal een betere coördinatie tot betere zorg en betere efficiëntie moeten leiden.

Nogmaals: het doel vinden wij helemaal ok, maar vanwege de vrijblijvendheid betwijfelen wij of we dat doel zullen bereiken.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.