06 januari 2010

Voetbal en politiek

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Voetbalvereniging Staphorst heeft voorzitter Veen een kritische noot geplaatst richting de plaatselijke politiek. Mijn indruk is dat de voorzitter zijn woorden niet erg zorgvuldig heeft gekozen. In zijn enthousiasme en liefde voor de club heeft hij uitgesproken dat de voetbal geen 2 miljoen van de gemeente heeft ontvangen voor een nieuwe accommodatie want ‘Het Noorderslag’ is een gemeentelijke sportaccomodatie. Feitelijk heeft de heer Veen gelijk: het is een gemeentelijke accommodatie. Maar daar houdt het volgens ons ook op.

Even terug in de tijd: jaren is gesproken en gesteggeld om een nieuwe accommodatie voor VV Staphorst te realiseren. Door de fors uiteenlopende standpunten van de verschillende politieke partijen was het zeer moeizaam een meerderheid te vinden om de financiële middelen beschikbaar te stellen. Op enig moment heeft oud CDA raadslid Philip Mes de verschillende partijen behalve de SGP op één lijn gebracht om toch een beslissing te forceren. Vervolgens werd er nog wat zand in de raderen gestrooid door de CU die met een veel lager budget voor de dag kwam maar uiteindelijk hebben ook zij ingestemd met de financiering van 2,1 miljoen voor de accommodatie. Het CDA was vanaf het begin voorstander van een nieuwe clubgebouw, eenvoudig omdat de oude gebouwen versleten en niet meer van deze tijd waren. We hebben af en toe wel een kritische kanttekening geplaatst, maar hebben ons voortdurend constructief opgesteld en volledig meegewerkt aan de totstandkoming van de nieuwe Noorderslag. Net als de voorzitter zijn wij trots op de vereniging, trots op de accommodatie en trots op de prestaties van de club.

Zoals al gezegd heeft de heer Veen gelijk dat het Noorderslag een gemeentelijke accommodatie is, maar wel één die vooral gebouwd is voor de voetbal. Door zelfwerkzaamheid heeft de vereniging ook een bijdrage geleverd die ten goede is gekomen aan de accommodatie, maar ook daarover waren vooraf afspraken gemaakt. Naar ons idee een overeenkomst waar ook de voetbal achterstond. Wij vinden het jammer dat de politiek nu verweten wordt geen bijdrage te willen leveren om Staphorst op het hoogste niveau te houden. De gemeente heeft de voorwaarden geschapen voor het functioneren van deze bloeiende vereniging. Maar moet de gemeente ook een bijdrage leveren voor het op niveau houden van het eerste elftal? Mogelijk wordt met ‘de politiek’ een deel van het politieke spectrum bedoeld… De CDA fractie draagt de sport, ook de VV Staphorst, een warm hart toe en we hebben dat naar onze mening ook steeds uitgedragen en waargemaakt. Wij wensen de vereniging alle succes, dat ze nog jaren op hoog niveau zullen spelen en dat de aanwas van jeugdleden zich verder voortzet. Maar het kan niet zo zijn dat bij ieder verzoek om een financiële bijdrage, we daarmee in moeten stemmen.

Jacob Spiker

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.