CDA | Betaalbaar thuis

Betaal­baar
thuis

Het tekort aan betaalbare woonruimte is te groot. Jongeren en starters vissen te vaak achter het net en senioren die willen verhuizen lopen tegen belemmeringen op. Daarom zijn we aan de slag gegaan met het herstel van volkshuisvesting als publieke taak. We gaan door met een strakkere regie door het rijk, het reguleren van de huren en het versterken van de positie van starters.

Onze standpunten.

Bouwen aan gemeenschappen

In ieder dorp mag er een straatje worden bijgebouwd. Door steden en dorpen beheerst te laten groeien bouwen we aan een sterke gemeenschap met ruimte voor jong en oud. Gemeenten krijgen de mogelijkheid om de helft van de nieuwbouwwoningen en huurwoningen toe te wijzen aan eigen inwoners en mensen met een vitaal beroep.

Betaalbaar bouwen

We gaan door met de gemaakte afspraken voor de bouw van bijna 1 miljoen woningen tot en met 2030. 2/3e van de nieuwbouw wordt betaalbaar met focus op woningen voor starters, gezinnen en ouderen. Iedere gemeente bouwt daarbij 40% voor de middengroepen en gemeenten met weinig sociale woningbouw moeten daarmee aan de bak.

Herstellen van woningbouwcorporaties

Er komt veel meer aanbod aan betaalbare huur en koop met het herstel van woningcorporaties. We hebben de afgelopen jaren de verhuurdersheffing afgeschaft. De volgende stap is dat woningcorporaties gaan bouwen voor de middenklasse, dus moeten ze strategische grondposities kunnen innemen. We schaffen de markttoets af.

Bouwen in elke regio

De nieuwe Nota Ruimte moet recht doen aan alle regio’s en alle regio’s benutten. Het landelijk woonbeleid is te zeer gericht op de drukbevolkte Randstad. In het noorden, oosten en zuiden van ons land zijn er ook volop kansen en behoeften. Goed woonbeleid vraagt om een zelfstandig ministerie van volkshuisvesting.

Spaarvoordeel voor starters

We stimuleren dat jongeren sparen voor de aankoop van een woning. Daarvoor worden afspraken met banken gemaakt en een bijdrage verleend om te kunnen sparen voor de aankoop van een huis tegen een hogere en aantrekkelijkere rente.

Voorzieningen en vergroening

Bij nieuwbouw regelen we dat er voldoende voorzieningen komen: scholen, zorg, winkels en goede verbindingen. In onze binnensteden houden we ruimte voor vergroening. Zo beschermen we onze wijken tegen hittestress en wateroverlast.

Kooprecht sociale huurwoning

Corporatiehuurders krijgen meer kans om hun woning te kopen. De financiële opbrengsten investeren woningcorporaties vervolgens in nieuwbouw en verduurzaming.

Bereikbaar thuis

Bereikbaarheid is - net als een dak boven je hoofd - een basisrecht. Waar je in Nederland ook woont, voorzieningen moeten makkelijk te bereiken zijn.

Duurzaam bouwen

Een betaalbaar thuis is een duurzaam thuis. De rente op een energie-bespaarlening voor lage en middeninkomens bij het Nationaal Warmtefonds blijft 0%, zodat mensen zonder spaargeld ook aan de slag kunnen. We zorgen ervoor dat wijken met de hoogste energiearmoede als eerste worden verduurzaamd.

Een thuis voor iedere generatie.

Jon­ge­ren

Gezin­nen

Oude­ren

Meer lezen?

Nog vragen?

Eline beantwoordt ze graag

Benieuwd naar onze standpunten op andere thema's?

Gere­la­teerd
nieuws

Publi­ca­ties over
Betaal­baar thuis