22 juni 2023

Behoud de acute zorg voor heel Nederland

Nabijheid van zorg is onderdeel van de kwaliteit van de zorg. Regionale ziekenhuizen zijn daarbij van groot belang. Zij hebben goed contact met bijvoorbeeld de huisarts, de wijkverpleging en de gemeente. Daarnaast krijg je zorg het liefst zo dicht mogelijk bij huis. Zeker in gevallen van nood of spoed. Onder de invloed van doorgeschoten rendementsdenken zijn soepeisende hulpposten de afgelopen jaren op veel plekken in Nederland verdwenen. In Voor Heel Nederland liet het CDA zien dat de verschillen in de bereikbaarheid en beschikbaarheid van de zorg te sterk verschilt tussen regio's en binnen steden. 

Bij het debat over de acute zorg op 22 juni deed Joba van den Berg daarom twee voorstellen namens de CDA fractie om acute zorg bereikbaar en beschikbaar te houden voor heel Nederland.

Als het aanbod van acute zorg in een regio verandert, moet het gemeente bestuur daar goed bij betrokken worden wat het CDA betreft. Dat gebeurt nu nog onvoldoende, waardoor het maatschappelijk belang te vaak een ondergeschoven kindje wordt. Joba stelt daarom met de PvdA voor om de wet aan de passen, zodat de gemeentes meer medezeggenschap krijgen.

Het aanbod van acute zorg is nu niet goed verdeeld over Nederland. Om ervoor te zorgen dat die verdeling in balans komt, wil het CDA een duidelijkere regels voor hoe de acute zorg is ingedeeld. Daarbij moeten niet alleen medische criteria worden meegewogen, maar ook criteria over de leefbaarheid van Nederlandse regio's. Er moeten daarom normen komen voor de acute zorg waarbij nabijheid en leefbaarheid van een regio het criterium zijn. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.